Hírek

2008.06.05. 17:39

Nem sugárzik a szlovén Krsko atomerőmű

Műszaki hiba történt a szlovéniai Krsko atomerőművében még szerdán. Az incidenssel kapcsolatosan az Európai Bizottság az összes uniós tagállamot figyelmeztette a lehetséges sugárveszélyre.

F. E.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tudatta: sem Magyarország, sem Szlovénia lakosságára nem jelentett veszélyt a magyar határtól 80 kilométerre levő krskói erőműben történt üzemzavar. A meghibásodás a hűtővízrendszerben történt. A szlovén-horvát határ közelében álló erőmű biztonsági berendezése azonnal működésbe lépett, a reaktort leállították. Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese szerint a szlovének hibásan ítélték meg az eset súlyosságát. Az ilyen kis jelentőségű eseményt nem is kellett volna jelenteniük Brüsszelnek.

Több megyében elterjedt, hogy Ukrajnában is nukleáris baleset történt. Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője azt mondta: ez tipikus álhír. A pletykát a kamionsofőrök terjeszthették el. A szóbeszéd alapját pedig az adhatja, hogy a cseh dukovanyi atomerőműben kedden valóban vészleállás történt, emberi mulasztás miatt, és csak áramszünetet okozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!