Hírek

2008.06.12. 14:56

Lendvai: nem akármilyen fél éven vagyunk túl

A szocialista párt parlamenti frakcióvezetőjének értékelése szerint nem akármilyen fél éve volt az országnak, a kormánynak és a parlamentnek.

MTI

Csütörtöki szezonzáró sajtótájékoztatóján Lendvai Ildikó úgy fogalmazott, hogy az elmúlt fél évet sajátos ellentmondás jellemezte: a politika színpadán eddig nem tapasztalt változások történtek, ugyanakkor az országban "az átépítés alatt a munka zavartalanul folyt". Lendvai Ildikó több társadalmi csoportnak is megköszönte az elmúlt időszak áldozatvállalását. Mint mondta, ezeknek már eredményei vannak, amelyeket adatok is alátámasztanak. Példaként említette, hogy a pedagógusoknál - akik idén nagyobb óraszámban, többet dolgoztak változatlan fizetésért - emelik a kezdők bérét és jutalmazzák a jól teljesítő tanárokat. Hozzátette: harmincezer általános- és középiskolás diák kaphatott ösztöndíjat, és bevezették az óvodáztatási támogatást.

Szintén megköszönte a frakcióvezető az egészségügyi dolgozóknak és a betegeknek az áldozatvállalást, ugyanakkor kijelentette: volt értelme a kórházi struktúra átalakításának, illetve az ágyszámok csökkentésének. Az eredmény az, hogy az arányok a háziorvosi- és a szakellátás irányába tolódtak el - közölte. Kiemelte: a szigorú ellenőrzéseknek köszönhetően 200 ezer új járulékfizető került a rendszerbe, 130 ezer embert a korábbi minimálbér helyett magasabb összegre jelentettek be, és a feketegazdaságból 100 milliárd forint többletbevételhez jutott a költségvetés.

A frakcióvezető úgy látja, a középosztálynak és a vállalkozóknak kellett viselniük a legtöbb terhet az elmúlt időszakban, de nekik köszönhetően nem nőtt a különbség a legszegényebbek valamint a leggazdagabbak között, és alkalmazkodóképességüket mutatja, hogy 14 százalékkal kevesebb cég volt veszteséges tavaly, mint korábban. Lendvai Ildikó megfogalmazása szerint a legnehezebb erőpróba az elmúlt fél évben az volt, hogy miközben zajlik az egypári kormányzás "próbaüzeme", teljesíteni tudják a kitűzött célt: a parlamenti törvényhozásban kialakították a megfelelő, és a társadalom számára a korábbinál elviselhetőbb arányt a változás és a stabilitás, vagyis a reform és a konszolidáció között. Hozzátette: megtanulták a népszavazás leckéjét, miszerint a változtatásokat nem lehet feladni, de az emberek tűrőképességhez kell mérni őket.

A kisebbségi kormányzás két leckéje – mint mondta – , hogy szélesebb körű parlamenti- és a sokkal szélesebb alapokon nyugvó  társadalmi egyeztetésre van szükség. Ezeken az alapokon stabil lesz és zavartalanul folytatódhat az egypárti kormányzás - vélekedett. Az eredményekről szólva hangsúlyozta: sikerült folytatni a mélyreható változtatásokat és erősíteni a hétköznapok biztonságát. A reformtörvényekre példaként az oktatás átalakítását és a fejlesztéspolitika alapjait megteremtő jogszabályokat említette.  Fontosnak tartja azt is, hogy mindennapok biztonságának megteremtése érdekében jogvédelmi, fogyasztóvédelmi törvények születtek, módosultak a közlekedésrendészeti szabályok, valamint megismerhetővé vált az állami vezetők javadalmazása, adóbevallása.

Lendvai Ildikó beszélt arról is, hogy nyáron folytatódnak a szakpolitikai egyeztetések a pártokkal és a társadalmi szervezetekkel a gazdaságélénkítő intézkedéscsomagról, amelynek célkitűzésében egyetértés van, eszközeiben viszont nincs konszenzus.  Hozzátette: a szocialista frakció 17-én tárgyal a dobogókői kormánykonzultáción elhangzottakról, majd 23-án a szociális támogatások átalakításának lehetőségeivel és a távfűtés okozta problémákkal foglalkoznak. Kérdésre válaszolva azt mondta: nem az áfa csökkentésével, hanem plusztámogatással oldanák meg, hogy a legrászorultabbak is ki tudják fizetni a távhőt. További részleteket erről nem mondott, de úgy vélte, a tervezett változtatás az őszi fűtési szezonban már megjelenne a számlákon.

Szintén kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy a dobogókői kormánykonzultáció a frakció és a választmány által is elfogadott javaslatairól egyeztetést kezdeményeznek majd az SZDSZ-szel, és a  többi parlamenti párttal is.

MTI -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!