Hírek

2008.06.01. 14:57

Kaáli szerint nem törvényes a HRB összetétele

Nem felel meg a törvényi előírásoknak az Egészségügyi Minisztérium égisze alatt működő Humán Reprodukciós Bizottság (HRB) jelenlegi összetétele - jelentette ki Kaáli Géza szülész-nőgyógyász professzor, a meddőségi centrum alapítója vasárnapi közleményében.

BAMA

A professzor szerint a szakmát mellőzték vagy eltávolították a jelenlegi HRB-ből. A bizottság elnöke - bár orvos - nem rendelkezik szülész nőgyógyász szakképesítéssel, alelnöke - bár nőgyógyász a szentesi közkórházban - nem végez lombikbébi kezeléseket. "A tagok között találunk azonban papot, statisztikust,  állatorvost, védőnőt, genetikust, stb. A 20 tagúvá duzzadt HRB-ben  napjainkra egyetlen olyan nőgyógyász maradt, aki gyakorlatban is  végez lombikbébi kezeléseket" - fogalmaz a professzor, hozzátéve,  hogy a meddő betegeket gyógyító specialisták 97 százalékát kizárták a bizottságból.

"A szakmai hozzá nem értés mellett a HRB hozzáállása is kedvezőtlenül befolyásolja a lombikbébi kezelések európai színvonalon tartását" - írja közleményében Kaáli Géza. Utalt arra: azt a tájékoztatást kapták, hogy a HRB álláspontja szerint az embriók örökletes betegségekre való szűrését az országban törvényesen kizárólag egy lombikbébi centrum végezheti. A közlemény  szerint ez "azért döbbentett meg bennünket, mert az eljárást a jogszabályok lehetővé teszik minden rászoruló beteg számára, és a  módszer szerves része a Egészségügyi Minisztérium által kiadott és  kötelező szakmai protokollnak is".

Az embriók genetikai szűrése mellett, új fagyasztási technikák jelentek meg, világszerte terjed a petesejtek fagyasztva tárolása, amelyek magyarországi alkalmazását a HRB nem teszi lehetővé. Ha a lombikbébi kezelést nyújtó intézetek továbbra sem kapnak lehetőséget az új és eredményesebb módszerek bevezetésére, a betegellátás színvonala veszélybe kerül - áll a közleményben. Kaáli Géza úgy véli, első lépésként talán a - törvénysértő módon működő - Humán Reprodukciós Bizottság feloszlatásával, jogszerű újjászervezésével és eddigi állásfoglalásaik, döntéseik, és határozataik érvénytelenítésével kellene kezdeni.  

A modern orvostudomány egyik leggyorsabban fejlődő területe az asszisztált reprodukció. Az új gyógymódok és laboratóriumi eljárások bevezetése nélkül a magyar lombikbébi programok képtelenek lépést tartani a nemzetközi fejlődéssel. Az új módszerek bevezetését az Egészségügyi Minisztérium égisze alatt működő Humán Reprodukciós Bizottság (HRB) engedélyezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!