Hírek

2008.06.07. 06:03

Halotté volt az ingatlan, amit vásároltam

SZÉLHÁMOSSÁG – Olvasónk ingatlant vásárolt, amelyről később derült ki: tulajdonosa már meghalt. A ház az örökösöké. Az úr szeretné visszaszerezni a pénzt. Mit kell tennie ezért?

BAMA

A pórul járt urat csúnyán becsapták – mondta ügyvéd szakértőnk. Mivel az ingatlan eladója egy állítólagos ügynök volt, és nem a tulajdonos, a ház sem lett a vásárlóé. (Tulajdonjogot csak magától a tulajdonostól lehet szerezni. Halottól kizárólag öröklés útján.)

A szélhámost természetesen fel kell jelenteni a rendőrségen, de sajnos kevés az esély, hogy a pénzt viszontlátjuk. A tettes ugyanis sok esetben nem kerül elő. Vagy ha mégis, hát régen nincs meg a pénzösszeg, amelyet követelhetnénk rajta. Ettől függetlenül meg lehet indítani ellene a polgári peres eljárást. Ebből az esetből is látszik, hogy amikor ingatlant vásárolunk, nagyon óvatosnak kell lennünk. Próbáljunk minél alaposabban meggyőződni az eladó személyazonosságáról. Kérjük ki a földhivataltól a tulajdoni lapot, de ezzel ne elégedjünk meg. Beszéljünk a ház vagy telek szomszédságában lakókkal, kérdezősködjünk a tulajdonosról. Amikor megkötjük vele a szerződést, kérjük el személyi igazolványát. Ezt egyébként ügyvédünknek tőlünk függetlenül meg kell tennie. Ilyen nagy horderejű ügyeket kizárólag jogi képviselő segítségével intézzünk. Ha spórolunk az ügyvéden, később nagyságrendekkel többet bukhatunk az ügyleten, mint amennyit a szakember kihagyásával megtakarítottunk.

Volt eset, amikor az ügynök az adásvételi szerződésre odahamisította a tulaj nevét. A ház másvalaki birtokába került, de az ügynök lelépett a pénzzel. Sajnos bármilyen óvatosak vagyunk, tökéletesen nem kerülhetjük el a szélhámosok miatt ránk leselkedő veszélyt. De az esélyét csökkenthetjük.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!