Hírek

2008.06.19. 17:11

Elválok, azt akarom, hogy a férjem elköltözzön

Olvasónk válni akar, de hiába kéri házastársát, hogy költözzön el a lakásából. A férfi azt monddja, nem érti, miért akarja ezt az asszony, aki szerinte nélküle nem boldogulna.

Rados Virág

Ha a lakás az asszonyé, mert például örökölte vagy még a házasság ideje előtt szerezte, vele lakó házastársa addig tartózkodhat ott, amíg neki azt tulajdonosként a hölgy megengedi – mondta ügyvéd szakértőnk. A bentlakás joga a szakember szerint ez esetben szívességi jogcím, amely megszűnik, amikor e szívességet az érintett megvonja.

Nehéz ügy, ha a nem kívánt lakótárs nem hajlandó önként elköltözni. Amennyiben olvasónk felszólította őt a távozásra, és a férfi mégis marad, magánlaksértést követ el – vélekedik a jogi szakember.

Másként foglal állást az ügyben egy másik ügyvéd. Az ő álláspontja, hogy az ilyen esetekben a magánlaksértésről szóló feljelentéseknél az ügyészség megszünteti az eljárást. A polgári bontóper során születő vagyonmegosztásnak (vagy „sima” vagyonmegosztási pernek) kell kimondania, kié az ingatlan. Előfordulhat ugyanis, hogy az együttélés során a lakás részben közös tulajdon lett. (Például akkor, ha a felek azt együtt újították fel, tehát mindkettejüknek van benne pénze, munkája.)
A másik lehetőség, hogy az asszony birtokvédelmet kér az önkormányzat jegyzőjétől – teszi hozzá második ügyvédünk. Harminc napon belül megszülethet olvasónk számára a kedvező határozat. Ha ez jogerőre emelkedik, akár rendőri segítséggel is végrehajtható.

Amit egyik jogász sem javasol: azt, hogy a lakás tulajdonosa saját szakállára cselekedjen. Az asszony fejében ugyanis megfordult, hogy kutyás ismerősét megkéri, uszítsa rá az ebet nemkívánatos férjére, akit így megijesztene. Ez önbíráskodás, amit a törvény büntet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!