Hírek

2008.06.01. 15:00

Elstartolt a Discovery

Közép-európai idő szerint szombaton késő este elindították a Discovery amerikai űrrepülőgépet a floridai Kennedy Űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

BAMA

Az űrsiklón hét asztronauta utazik. Hat férfi és egy nő. Az egyik űrhajós japán. Az űreszköz legfontosabb rakománya a Kibo (Remény) japán kutatómodul négy egységének egyike. A Discovery mindezeken túl magával viszi a közvéleményt leginkább foglalkoztató alkatrészt, amely az ISS egyetlen űrillemhelyének a napokban meghibásodott szerkezetét váltja fel. Az indítást követő kilencedik percben az űrrepülőgép miután megvált az emelkedésére rásegítő két gyorsító-rakétájától, ledobta külső üzemanyagtartályát, és Föld körüli orbitális pályára állt.

A repülési terv szerint hétfőn köt ki a Nemzetközi Űrállomáson. Időközben az űrhajósok alaposan átvizsgálják hajójuk hővédő pajzsát, hogy egy esetleges sérülés ne vezessen tragédiához a visszatéréskor, mint ahogy az történt 2003 februárjában a Columbia űrsiklóval. A több mint 11 méter hosszú Kibo modul szinte kitölti a Discovery egész rakterét. Az űrhajósok három külső űrszerelési munka során illesztik a helyére. A modult teljes egészében a soron következő űrsiklórepülések alkalmával építik ki. A japánok hozzájárulása az ISS-programhoz az asztronauták számára egyaránt lesz lakó- és munkatér. A tervek szerint a repülés ötödik napján nyitják ki a modult, és kúsznak át az űrhajósok a belsejébe.

A mostani küldetés alkalmával karbantartási munkákat is végeznek az ISS külső burkán. Így kicserélnek egy nitrogéntartályt, és ismételten megvizsgálják az egyik napelemtábla forgatórendszerét, amelyen korábban gondok akadtak, és azóta kikapcsolva tartják a rendszert. A Discovery legénységének egyik tagja, az amerikai Greg Chamitoff a Nemzetközi Űrállomáson marad felváltva az ugyancsak amerikai Garrett Reismant, aki három hónap után tér vissza a Földre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!