Hírek

2008.06.13. 14:40

Előzetesben az esztergomi polgármester házának felgyújtói

Előzetes letartóztatásba helyezett az Esztergomi Városi Bíróság négy férfit, akiket a polgármester házának és autójának felgyújtásával gyanúsítanak - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság sajtószóvivője pénteken az MTI-t.

BAMA

Az ügyben érintett személyek a gyanúsítás szerint jelentős kárt okozó rongálást követtek el, büntetésük egytől öt évig tartó szabadságvesztés lehet - tette hozzá Széplaki László. Meggyes Tamás autóját és épülő családi házát április 8-án gyújtották fel. A Nemzeti Nyomozó Iroda a háznál talált  benzineskannák alapján kedden elfogta a felbujtót, a közvetítőt és  az elkövetőket. Meggyes Tamás polgármester az előzetes letartóztatás előtti napon Esztergom honlapján közleményben jelentette ki, hogy a  "támadások hátterében egy vállalkozói-politikai összefonódás áll,  amelynek két tagja, Misznéder János és Horváth Mihály". A két férfiról a polgármester a honlapon közli, hogy februárban "egy Fideszes önkormányzati képviselőt kerestek meg több millió forinttal, hogy rávegyék a testület feloszlatásának elősegítésére".

Az április 8-ai gyújtogatás hátterében a Nemzeti Nyomozó Iroda gyanúja szerint M. János, esztergomi építési vállalkozó áll. A üzletembert a támadás előtt bírságolta meg az önkormányzat magas  összegre. "A legsúlyosabb rágalomnak minősülnek Meggyes Tamás személyemet a gyújtogatással összefüggésbe hozó kijelentései" - mondta el az MTI megkeresésére Horváth Mihály, aki a Vállalkozók Pártjának színeiben az esztergomi képviselő-testület tagja. Horváth Mihály hozzátette, hogy tíz éve a város egyik vállalkozója, politikai ambíciói azt szolgálták, hogy Esztergom élére Meggyes Tamás kerüljön, ezért évekig a kampányfőnökeként dolgozott.

A képviselő kijelentette, hogy a testületben többször szót emelt az ellen, hogy egy épülő szálloda mélygarázsában 350 parkolóhelyet megvásároljon a város, mert az szerinte az esztergomiak érdekeivel ellentétes. "Nem lehet nem észrevenni az összefüggést a polgármester rágalmai és az elmúlt hónapok során képviselőként végzett munkám között" - mutatott rá Horváth Mihály, aki Meggyes Tamást állításainak visszavonására és bocsánatkérésre szólította fel. Az MTI-nek nem sikerült elérni Meggyes Tamást, hogy az ügyben kifejtse álláspontját.

Az Országgyűlés hivatala pénteken közleményben cáfolta azt a több híradásban is megjelent értesülést, hogy alkalmazta volna, szerződésben vagy más kapcsolatban állna vagy állt volna P. Renatóval, akit a hvg.hu Perza Renatóként nevezett meg. A portál azt írta, hogy a férfi az Országgyűlés protokollszakértője mellett dolgozott, így parlamenti belépője volt, és vezető politikusokkal is kapcsolatban állt. Az MTI - parlamenti forrásból származó - információi szerint Perza Renato legutóbb, 2005-ben az MDF-től kapott parlamenti belépőt. Az MTI értesülését az MDF sajtóirodája is megerősítette. A férfi saját honlapján - egyebek mellett - az szerepel, hogy 2001 és 2003 között az FKGP országos központjának biztonsági és protokollfőnöke, 2003 és 2004 között pedig a Honvédelmi Minisztérium parlamenti szakértője volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!