Hírek

2008.06.05. 09:33

Bruttó 15 ezer forint biztos jár a közszférában

Szerdán véglegesen megállapodott a kormány a szociális partnerekkel, hogy egyösszegű bérkiegészítést kapnak a köztisztviselők és a közalkalmazottak – tudta meg a Világgazdaság.

VGO

Lényegében szentesítették azt a tervezetet, amelynek részleteiről a múlt héten adtunk hírt. A június havi bérrel együtt minden köztisztviselő, közalkalmazott, valamint költségvetési szervvel munkaviszonyban álló dolgozó fejenként bruttó 15 ezer forint bérkiegészítést kap. Erre azért van szükség, mert az idei évi ötszázalékos bruttó béremelést még az eredetileg tervezett ötszázalékos inflációhoz igazították. De már a szaktárca is 5,9 százalékos árnövekedést vár.

 A nyári többletjuttatás csak részben ellentételezi a magasabb inflációt. A további kiegészítés mértéke attól függ, hogy mennyire lesz erőteljes az áremelkedés. A többletjuttatás beépül az illetményrendszerbe. Ez azt jelenti, jövőre nem a korábbi megállapodás szerinti négyszázalékos, hanem az idei többletinflációval növelt mértékű keresetemelésre számíthatnak a közszférában foglalkoztatottak – magyarázta lapunknak Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára.

A bérkiegészítés összességében bruttó 15 milliárd forint kiadást jelent. A főtitkár megítélése szerint azonban a visszafolyó adók és járulékok miatt a tényleges költség hét-nyolc milliárd forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!