Hírek

2008.06.28. 18:49

A bíróság szerint az amerikaiak alkotmányos joga a fegyvertartás

Minden amerikai alkotmányos joga a kézifegyverek tartása önvédelem és vadászat céljából, döntött a héten az amerikai legfelsőbb bíróság.

M. L.

Az Egyesült Államok legtöbb polgára – regisztrációs kötelezettség mellett - eddig is szabadon birtokolhatott fegyvert, de néhány államban az általános gyakorlattól eltérően értelmezték az alkotmány „második kiegészítését”. A legfelsőbb bíróság egy washingtoni férfi, Dick Heller fellebbezése kapcsán foglalkozott az üggyel. A biztonsági őrként dolgozó Heller önvédelem céljából pisztolyt akart otthon tartani, de a főváros 1976 óta tiltja a fegyvertartást. A helyi törvényhozók indoklása szerint a sűrűn lakott, turisták által látogatott környezetben különösen veszélyes lenne, ha a lakók otthon töltött fegyvereket tárolnának. A legfelsőbb bíróság utoljára 1939-ben foglalt állást a kérdésben, de egyértelmű választ akkor nem adtak, az egyes államok így saját szájuk íze szerint értelmezték a döntést. Most azonban a kilenctagú testület minimális többséggel, 5:4 arányban kimondta, hogy a korlátozás alkotmánysértő.

A többségi véleményt képviselő Antonin Scalia elmondta, ez a megerősített alkotmányos jog nem korlátlan, így nem lehet megkérdőjelezni a bűnözők és az értelmi fogyatékosok jogát tiltó rendelkezéseket. Továbbá a bíró szerint az iskolákban és kormányzati épületekben való fegyverviselést tiltó szabályokat sem lehet felülírni. A kisebbségi véleményt ismertető Stephen Breyer szerint a döntés aggályos, mert az ország összes fegyvertörvényének alkotmányosságát megkérdőjelezheti.

A döntés a politikát és a társadalmat is megosztja. A Fehér Ház szóvivője üdvözölte a döntés. Elégedet az ítélettel John McCain, republikánus elnökjelölt, aki bírálta Barack Obamát. A demokrata vetélytárs ugyanis korábban úgy fogalmazott: kisvárosi lakosok a gazdasági nehézségek miatt kapaszkodnak fegyvereikbe és a vallásba. A legnagyobb fegyverpárti lobbicsoport, a Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) pedig máris jelezte megtámadják a fegyvertartást korlátozó szabályozást Chicagóban és San Franciscóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!