Hírek

2008.04.14. 17:48

Ismét elbuktak Sólyom ombudsman-jelöltjei

Sem Tóth Gábor Attila, sem Bogdányiné Mészáros Ágnes nem kapta meg a parlamenttől az ombudsmanná választáshoz szükséges szavazatszámot

MTI

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Bukott ombudsmanok Fotó: Kallus György
[/caption]Sem Tóth Gábor Attila, sem Bogdányiné Mészáros Ágnes nem kapta meg a parlamenttől az ombudsmanná választáshoz szükséges szavazatszámot. Sólyom László köztársasági elnök március 14-én Bogdányiné Mészáros Ágnes jogászt jelölte a jövő nemzedékek ombudsmanjának, Tóth Gábor Attila jogászt adatvédelmi biztosnak, és ahogyan eddig, ezúttal sem egyeztetett a pártokkal a jelöltekről. Hétfő délután immár harmadszor szavazott a köztársasági elnök ombudsmanjelöltjeiről a parlament.

Tóth Gábor Attilát 181 igen, 113 nem szavazattal nem választották meg, Bogdányiné Mészáros Ágnes megválasztását pedig 159 igen és 138 nem szavazat mellett utasították el a képviselők. Az Országgyűlés tehát egyikük omdusmanná választását sem támogatta.

Az államfő biztosjelöltjeit korábban két alkalommal utasította el a Ház. Először tavaly decemberben Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát, idén február 25-én pedig Fülöp Sándort nem választották meg a jövő nemzedékek ombudsmanjának, Zombor Ferencet pedig adatvédelmi biztosnak. Az országgyűlési biztosokat a köztársasági elnök jelölése alapján az Országgyűlés választja kétharmados többséggel, hatéves időtartamra.

Az adatvédelmi biztos mandátuma december 13-án járt le. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesi posztja - az Országgyűlés döntése alapján - július 2-i hatállyal megszűnt, ehelyett hozták létre a jövő nemzedékek ombudsmanjának tisztségét. Az új országgyűlési biztos feladata, hogy figyelemmel kísérje, értékelje és ellenőrizze azon jogszabályi rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!