Hírek

2008.04.24. 17:03

A szaktárca segítségét kérik a salgótarjáni felsőoktatásért

Felterjesztéssel fordul Nógrád Megye Önkormányzata az oktatási minisztériumhoz, hogy működjön közre a jó minőségű közgazdászképzést biztosító salgótarjáni főiskola helyzetének rendezésében. Erről csütörtökön döntöttek a közgyűlés képviselői.

BAMA

A Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) Pénzügyi és Számviteli Karának Salgótarjáni Intézete hagyományosan népszerű a hazai közgazdászképzésben, az itt szerzett diploma értéke a végzettségek rangsorának első harmadában található, a hallgatóknak az átlagosnál jobb esélyeik vannak az elhelyezkedésre - mondta a közgyűlés elnöke az ülésen. Becsó Zsolt (Fidesz) rámutatott: a főiskola helyzetének stabilizálását kérő felterjesztést a múlt évi ponthatárok  meghatározása miatt kialakult helyzet indokolja. Az intézmény a 180-200 főre tervezett első évfolyamra első lépcsőben alig több mint 30, a pótfelvételi eljárással együtt összesen 77 első éves hallgatót tudott felvenni. A létszámcsökkenés mintegy 36 millió forintos bevételkiesést eredményez.

Az elnök megemlítette: hasonló gondokkal kellett szembenézni a BGF Zalaegerszegi Intézetének is, de a probléma valamilyen mértékben a teljes vidéki felsőoktatást elérte. A BGF kizárta a keresztfinanszírozás lehetőségét, és irracionálisan magasan, 150 főben határozta meg az első évfolyam 2008. évi minimális keretszámát, vagyis úgy tűnik, hogy a BGF nem csak számol a salgótarjáni intézet elsorvadásával, de még sietteti is azt - mondta az elnök. A válsághelyzet megoldására a főiskola a Miskolci Egyetemet is  megkereste, és bizottság is alakult az esetleges átadás-átvétel egyeztetésre. Ehhez azonban politikai döntésre és tőkeinjekcióra van szükség az egyetem jelzése szerint. Az elnök hangsúlyozta: a több szempontból hátrányos helyzetű térségben jóvátehetetlen veszteségekkel járna a helyi felsőoktatás megszűnése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!