Hírek

2008.03.21. 14:24

Zsanett-ügy - a TASZ szakértői bizottságot kezdeményez

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Zsanett-ügyben szakértői bizottságot hoz létre, amely áttekinti az eddigi eljárást, és a továbbiakban is figyelemmel kíséri az ügyet - ezt a jogvédő szervezet pénteken közölte az MTI-vel.

BAMA

A büntetőjogi és kriminológiai szakemberekből álló csoport létrehozására E. Zsanett jogi képviselői kérték fel a TASZ-t - írta  közleményében a szervezet. Pelle Andrea, a TASZ ügyvivője az MTI-nek azt mondta, hogy a  szakértők az eddigi eljárást, nyomozást értékelik majd, és erről  szóló jogi álláspontjukat nyilvánosságra hozzák. Az ügyvivő szerint  még nem dőlt el, hogy hány tagú lesz és kikből áll majd a bizottság,  de - mint mondta - a felkérések folyamatban vannak.

A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa pénteken a Zsanett-ügyben  korábban meggyanúsított öt rendőrt szolgálatban kötelességszegés  miatt bűnösnek mondta ki első fokon és pénzbüntetésre ítélte,  valamint megrovásban részesítette, ugyanakkor a hivatali visszaélés  vádja alól felmentette az ezzel megvádolt három rendőrt. E. Zsanett és az öt rendőr ügye azt követően kapott  nyilvánosságot, hogy 21 éves lány 2007 májusában azt állította: az  őt igazoltató rendőrök egy sötét mellékutcába vitték, ketten  erőszakot követtek el rajta a másik három rendőr jelenlétében. Az  ügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség nyomozást indított, ám azt  részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában decemberben  megszüntették.

Januárban a Budapesti Nyomozó Ügyészség az ügyben  hamis vád miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indított. A  rendőrökkel szemben E. Zsanett jogi képviselője ezt követően  pótmagánváddal élt. A TASZ pénteki közleménye szerint E. Zsanett jogi képviselőinek  megítélése szerint az ügyészség a nyomozás során indokolatlanul nem  vett igénybe olyan bizonyítási lehetőségeket, amelyek szükségesek  lettek volna az ügy felderítéséhez, és több jel utal arra, hogy a  hatóságok a pótmagánvád intézményét nem tekintik egyenrangúnak az  ügyész által képviselt váddal. A jogi képviselők szerint a sértetti pozícióban lévő személyt is  megilleti a tisztességes és pártatlan eljáráshoz való jog, és  szerintük az eddigi eljárás ennek a követelménynek nem felel meg.  Ezért kérték fel a TASZ-t, hogy elismert szakemberekből álló  csoportot hozzon létre - olvasható a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!