Hírek

2008.03.21. 17:35

Szétrobban az SZDSZ?

Fodor Gábor támogatóit gyanúsították meg azzal, hogy csaltak a tavalyi pártelnök-választáson. Kóka „zéró toleranciát” hirdetett, Fodor válaszul kilép az SZDSZ vezetéséből.

Vég Márton–Tibay Gábor

Fodor Gábor felfüggeszti ügyvivői testületi tagságát: az SZDSZ korábbi elnökaspiránsa, jelenlegi környezetvédelmi miniszter azután közölte ezt, hogy a liberális pártelnök és köre lényegében csalással és hazugsággal gyanúsította meg őt és támogatóit – Fodor szerint alaptalanul. Fodor Gáborhoz hasonlóan Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István is felfüggeszti tagságát az SZDSZ ügyvivő testületében, mert a  tavalyi elnökválasztás kapcsán az üt nem hozta meg a szerintük  szükséges politikai döntést, vagyis nem határozott a tisztújító  küldöttgyűlésről. A párt ügyvivői testülete csütörtökön éjszakába nyúlóan tárgyalta a Jüttner Csaba szabolcsi SZDSZ-elnök – egyébként Kóka támogatója – nevével fémjelzett, az elnökválasztás körülményeit elemző jelentést. Az már korábban kiderült: Borsodból „álküldöttek” voksoltak hiányzó párttagok helyett a tavalyi elnökválasztáson. Akkor első fordulóban döntetlen eredmény született, és csak második nekifutásra győzte le Kóka János az ellenjelölt Fodor Gábort. A testület a jelentéssel végül nem jutott dűlőre, így ezt, és a tisztújítással kapcsolatos kérdést is a párt országos tanácsának hatáskörébe utalta.

Kóka János SZDSZ-elnök tegnapi tájékoztatóján azonban nem hezitált ennyit: kijelentette, hogy a Borsod megyei SZDSZ-elnök, T. Asztalos Ildikó szervezte be azokat az illetéktelen küldötteket, akiket arra biztatott, hogy Fodor Gábor érdekében szavazzanak a küldöttgyűlésen. Mivel a szavazás titkos volt, nem lehet tudni, hogyan szavazott a négy ember, de Kóka szerint nulla az esélye annak, hogy őrá voksoltak volna. „Vagyis én már nagy valószínűséggel az első fordulóban megnyertem volna az elnökválasztást” – vonta le a következtetést. Megjegyezte: az álszavazók nevét személyiségi jogaikra való tekintettel nem hozzák nyilvánosságra. A pártelnök mindezzel gyakorlatilag azt jelentette ki, szerinte Fodor Gábort támogatták a csalással.

„Zéró toleranciát akarok. Ragaszkodom ahhoz, hogy távozzanak az SZDSZ-ből a csalók, és a csalást megszervezők” – szögezte le tegnap Kóka. Az SZDSZ elnöke ugyanakkor nem nyilatkozott arról, hogy szükségesnek tartja-e új küldöttgyűlést és ismételt elnökválasztást a liberális pártban. Kóka egyértelműsítette: bármikor, bármilyen helyzetben kész újra megméretni magát, mert neki nagyon erős felhatalmazásra van szüksége ahhoz, hogy folytathassa a reformokat. „Azonban az Országos Tanács feladata lesz április 5-én dönteni arról, hogy milyen további lépésekre van szükség a tavalyi elnökválasztáson elkövetett szabálytalanságokról szóló jelentés elkészülte után” – fejtette ki.

A jelentésben foglaltakat azonban nem fogadja el a csalás megszervezésével hírbe hozott borsodi pártelnök. T. Asztalos Ildikó a távirati irodának azt mondta, kérdés, a Jüttner-bizottság miért nem vizsgálta, hogy vannak olyan emberek, akik egyik nyilatkozat szerint a tisztújításon Fodor Gáborra szavaztak, a Hír-TV-nek nyilatkozó borsodi SZDSZ-es Köteles Péter szerint pedig Kóka Jánosra. Úgy véli, ellentmondásos, hogy nem vetették össze a két álláspontot. T. Asztalos hozzátette: egyetért a tisztújítással, a maga részéről pedig végiggondolja a történteket, és meghozza a szükséges döntéseket.

Az MSZP-nek sem mindegy, mi zajlik itt

Részletekbe menően nem tárgyalta az egészségbiztosítási törvényt az MSZP elnöksége, de a reformról szó esett – értesült az informális balatonszemesi pártelnökségi ülésen történtekről a távirati iroda. Az MTI szerint szó volt az SZDSZ-szel való viszonyról is; szóba került Kóka János azon kijelentése, mely szerint a magántőke bevonása az egészségbiztosítási reform lényege. És ez a koalícióban maradás alapfeltétele. Egy névtelenséget kérő szocialista politikus azt mondta: az MSZP nem egyedül kormányoz, ezért az sem mindegy, milyen folyamat zajlik éppen a kisebbik koalíciós pártban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!