Hírek

2008.03.16. 16:06

Sűrű napjuk lesz hétfőn a képviselőknek

A március 9-i országos ügydöntő népszavazásokon hozott döntések végrehajtásáról szóló, a kormány által benyújtott törvényjavaslat szerint április 1-től megszűnik a vizitdíj és a kórházi napidíj

mti

A március 9-i országos ügydöntő népszavazásokon hozott döntések végrehajtásáról szóló, a kormány által benyújtott törvényjavaslat szerint április 1-től megszűnik a vizitdíj és a kórházi napidíj. Az egészségügyben a 2007. február 14-i állapot áll vissza.

Az előterjesztés alapján kikerül a felsőoktatási törvényből a képzési hozzájárulásról szóló rész, így az egyetemeken és főiskolákon szeptembertől nem kell tandíjat fizetni.

Azok a mesterképzésben részt vevő hallgatók, akik eddig fizették a képzési hozzájárulást, a törvény hatályba lépését követő harminc napon belül vissza fogják kapni az összeget, és a jövőben a mesterképzésben sem kell a hozzájárulást fizetni.

A nyugellátásoknak és a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásoknak a vizitdíj bevezetése után megállapított emelt összege 2008-ban várhatóan nem változik.

Döntenek a fideszes képviselők által benyújtott, a március 9-i országos ügydöntő népszavazás eredményeként szükségessé váló törvénymódosításokról szóló javaslatról is. Ezt a kezdeményezést, az MTI információi szerint, az MSZP nem fogja támogatni.

Az előterjesztés a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj megszűnése miatti 15,8 milliárd forintos bevételkiesést 2008-ban a költségvetésen belüli átcsoportosítással, míg az azt követő évekre a pénznyerő automaták játékadójának célhoz rendelt felhasználásával kívánja pótolni. A Fidesz szerint ez jövőre mintegy 41 milliárd forintos pluszforrást jelentene.

Az ellenzéki párt a 2008-as költségvetésből a díjak pótlására "az indokolatlan kormányzati luxus- és PR-kiadásokat" szánja fedezetül, többek között a Külügyminisztériumtól a kormányfői protokollkeretéből, a Miniszterelnöki Hivatal lakossági tájékoztatáshoz kapcsolódó kiadásaiból és a Reneszánsz Év keretéből.

Az Országgyűlés várhatóan hatályon kívül helyezi a kormányzati negyed megépítésével kapcsolatos országgyűlési határozatot. A kormány a beruházás megvalósítását megállította, mert szerinte a beruházás megtervezése óta felvetődött városrendezési tervek nagyban megdrágítják a kivitelezést, a közbeszerzési eljárás jelen állása szerint nem garantált a többszereplős, árcsökkentő verseny, valamint kétséges az eredetileg kitűzött határidők teljesülése.

A képviselők döntenek az új tulajdonosi programról szóló országgyűlési határozati javaslatról, amelyben felkérnék a kormányt, hogy április 30-ig dolgozzon ki részletes programot az állami tulajdon egyes elemeinek magánkézbe adására, és a program végrehajtásának ellenőrzésére az Országgyűlés eseti bizottságot hozna létre.

Határoznak a képviselők a magyar tudomány helyzetéről szóló 2003 és 2006 közötti beszámolók elfogadásáról, illetve a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról szóló országgyűlési határozati javaslatról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!