Hírek

2008.03.04. 18:48

Nem lesz drágább az idén a sonka

A húsvéti sonkák ára nem változott jelentősen a tavalyi évhez képest – mondta el kérdésünkre Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke.

Tóth M.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A húsvéti sonkák ára nem változott jelentősen a tavalyi évhez képest
[/caption]A szakember szerint ezeknél a hústermékeknél is szoros az összefüggés az ár és a minőség között. A sonkáknál ugyanis általában az alacsonyabb ár kisebb hústartalmú terméket takar. Így ne várja senki, hogy a 600 forintos, gyorsérlelésű kötözött sonka vagy lapocka ugyanolyan ízletes legyen, mint a parasztsonka. Igaz ez utóbbinak már borsosabb az ára, kilójáért 1200-1600 forint közötti összeget kell fizetni.

Éder Tamás, a Hússzövetség keddi sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy mivel a hús bizalmi termék, a sonka vásárlásánál a legfontosabb, hogy az ember olyan gyártótól, forgalmazótól vásároljon, akinek a termékei korábban nem okoztak csalódást. Ugyanilyen fontos, hogy a fogyasztó megbízható helyen szerezze be a húskészítményeket. Emellett érdemes inkább otthagyni a kétes eredetű termékek is, amelyeknek a címkéjéről nem derül ki, hogy ki gyártotta. Ugyancsak gyanús, ha egy terméken több címke van. Az ünnepek előtt is megfontolandó a már unos-untalan jó tanács: vásárlásnál mindig ellenőrizni kell az élelmiszerek szavatossági idejét.

A Hússzövetség szerint, ha valaki magyar terméket vásárol, akkor biztos lehet a jó minőségben. Szerencsére az utóbbi években már nem volt jellemző a mindent elárasztó, gyenge minőségű import sonka. Ezek 2005-ben, hazánk uniós csatlakozását követő első húsvétján hatalmas problémát jelentettek. „Ekkor ugyanis még sem a húsipar, sem a hatóságok nem készültek fel az import termékek kezelésére” – mondta el Szerdahelyi Károly, az Országos Húsipari Kutatóintézet Kht. igazgatója. Az ezt követő évben, 2006-ban ugyan még lehetett találkozni gyatra minőségű sonkákkal, de már kezdett rendeződni a helyzet. Tavaly pedig tisztázódott a hatóságok közötti munkamegosztás, ami tovább javított a helyzeten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!