Hírek

2008.03.07. 17:44

Kostunica pálfordulása Koszovó miatt

„A kormány válságban van, s már nem bízom abban, hogy az Európa-barát koalíciós partnerek őszintén küzdeni akarnak azért, hogy Koszovó szerb tartomány maradjon” – jelentette ki pénteken közleményében Vojislav Kostunica.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Kostunica: Koszovó maradjon szerb tartomány!
[/caption]A szerb miniszterelnök közölte, a pártoknak a napokban meg kell egyezniük a válságból való kijutás módszeréről. A kabinet a Nyugat-barát miniszterek szavazataival csütörtökön elutasította azt a határozattervezetet, amely ellenzi az unió és Szerbia közeledését Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltására hivatkozva. Kostunica közleménye egyes megfigyelők szerint arra utalhat, hogy megpróbál megválni ezektől a koalíciós partnereitől, és megkísérel új kormányt alakítani az ultranacionalista ellenzéki pártokkal.

A szerb elnök, Borisz Tadic a tervezet visszavonására kérte a beterjesztő pártokat, s kijelentette, a Demokrata Párthoz tartozó miniszterek „folytatni fogják az EU-integrációra irányuló politikát”. A határozattervezet kimondja, Szerbia nem folytatja tovább a közeledést szolgáló tárgyalásokat az EU-val, ha nem ismerik el Belgrád szuverenitását a függetlenségét február 17-én egyoldalúan kikiáltó Koszovó felett. Szerbia – Koszovót is magában foglaló – területi egységének elismerését a további tárgyalások feltételének tekinti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!