Hírek

2008.03.14. 14:41

Kiterjedtebb baszk autonómia?

Az El País című spanyol lap állítása szerint a spanyol kormány újratárgyalná a baszk autonómia kérdését. Ennek feltételéül azt szabták, hogy a baszk miniszterelnök állítsa le népszavazási kezdeményezését, amely akár a tartomány elszakadásáról is dönthetne.

BAMA

A múlt hétvégén újraválasztott spanyol kormány szélesebb autonómiát adna a Baszkföldnek - írja az El País madridi napilap. Az újság értesülése szerint ennek az volna a feltétele, hogy a baszk régió kormányfője, Juan José Ibarretxe mondjon le helyi népszavazás kiírását célzó tervéről. Az október 25-i referendum tétje Baszkföld önrendelkezése volna. Madridban mind a kormány, mind az ellenzék szembehelyezkedik a baszk miniszterelnök elképzelésével.

A tárgyalásokat április elejére tervezik, és nemcsak a baszkokról lesznek megbeszélések. Felülvizsgálnák az összes spanyol autonóm terület érvényben lévő szabályozását. A spanyol lap szerint a baszkok jó kapcsolatot ápolnak a kormánnyal, amit az is mutat, hogy tavaly tavasszal három baszk tartományban is átvették az irányítást szocialisták. A tárgyalásokat megnehezítheti a baszkok megosztottsága. Egyesek ugyanis készek lennének elfogadni a kormány autonómiatervét, míg az elszakadás pártiak erről hallani sem akarnak.

Az El País szerint a tárgyalások eredményességének érdekében a két álláspontnak közelednie kellene egymáshoz. A kormány ugyancsak érdekelt a jó viszony fenntartása a baszkokkal, mivel jól jöhet nekik az a hat parlamenti mandátum, amelyet a baszkok szereztek a múlt hétvégén. A szocialistáknak ugyanis 7 szavazat kell, hogy többségbe kerüljenek az új madridi parlamentben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!