Hírek

2008.03.30. 06:00

Kiélhettem az összes álmomat

Generációk nőttek fel Fekete István meséjén, a Vukon. A regényből 28 évvel ezelőtt Dargay Attila készített rajzfilmet, és most itt a folytatás, A kis Vuk. A film producere, írója és rendezője Gát György.

Hegedűs V. Rita

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Azt mondja, csk azzal tud foglalkozni, ami neki tetszik
[/caption]– Miért épp ebbe a produkcióba vágott bele?
– A kényszer szülte. Jankovics Marcell megkeresett, hogy az általa vezetett Pannónia Filmstúdiónál vannak a film jogai. Megkérdezte, lenne-e kedvem foglalkozni a filmmel mint producer. Ekkor már elkészült egy rövidebb film és kész volt egy forgatókönyv-tervezet is. Megnéztem, elolvastam, és nagy tisztelettel visszaadtam a megbízást. Amit ők gondoltak, az engem nem érdekelt. Nem tudok mással foglalkozni, csak ami nekem tetszik. Erre szabadkezet kaptam, hogy azt csinálok, amit akarok.

– Ekkor megírta a forgatókönyvet?
– Kitaláltam egy alaptörténetet. Másfél év a forgatókönyvírással telt el, megbíztunk két írói gárdát is a könyvírással, de nem tetszett az eredmény. Harmadszorra már csak egy ember jöhetett számításba, Dóka Péter, a Móra Kiadó szerzője. Péternek viszont nem volt forgatókönyvírói tapasztalata, így ketten írtuk meg. Nem vagyok író, de azt hiszem, hogy jó sztorikat tudok kitalálni.

– Miért döntött a 3D-s megvalósítás mellett?
– Látva az animációs mesefilmek piacát, egészestés mozifilmként a hagyományos animáció már nem működik. Nagyon közel áll a 3d-s animáció az élő emberes filmforgatáshoz. Ugyanúgy kell mozgatni kamerát, világítani. Sokkal filmesebb, mint az úgynevezett sík animáció. Élveztem a munkát

– Eddig játékfilmeket rendezett. Más rajzfilmet készíteni?
– Nagyon fontos szempont, hogy az animációs figura soha nem késik, nincs szerelmi problémája, nem részeg. Így egyszerűbb. Virtuális figura, úgy él, úgy mozog, ahogy az ember megálmodja. Kiélhettem az összes álmomat. Ez a veszélye is, mert egy rajzfilm figura túlságosan szolgalelkű. Egy színésznek hiába adunk pontos instrukciókat, legtöbbször átfordítja az utasításokat a saját gesztusrendszerére, nyelvére. Az animációs figura nem tesz ilyet.

– Kinek ad utasításokat az animációs rendező? A rajzolóknak?
– Uzsáki János a film másik rendezője. Több száz produkció van mögötte, profi. Ő sem dolgozott még soha 3D-s technikával. Sokat vitatkoztunk, kínlódtunk egymással. Két világ csapott össze. Megküzdöttünk ezért a filmért. Minden jelenet a mi csatáinkból született, szép lassan állt össze a film.

– Már tavaly beharangozták, hogy a film mozikba kerül Miért vártak egy évet a bemutatóval?
– A munka során rájöttem, hogy egyre nagyobb bajban vagyok, hiszen irdatlan nagy az elvárás a filmmel kapcsolatban. Tudtam, más úton kell mennem és méltónak kell lennem az elvárásokhoz. Ahogy közeledtünk a befejezéshez, egyre kevésbé tetszett. Újra át kellett variálni a történetet, a figurákat, a mozgatást, mert nem akartam alulmaradni. Ez volt az oka a csúszásnak. Ez a Vuk nem az a Vuk, és mégis az. Nagyon ügyeltem arra, hogy Fekete István világát megtartsuk. Annyi haszna volt az előzetes hírverésnek, hogy már 80 millió forintnyi bevételt produkált a film, ennyi folyt be a kis Vuk logóval ellátott ajándéktárgyak, polók árusításából.

– Mennyibe került a film?
– Másfél milliárd forintba. Ez körülbelül száz ember négy éves munkáját jelenti. Egyedülálló produkcióról van szó, hiszen Kelet Európában még nem készült egészestés 3D-s film. A nyugati költségekhez képest így is nagyon olcsó volt, hiszen például Németországban a négyszeresébe került volna, a tengerentúlon pedig a tízszeresébe. Holott ugyanazokat a szoftvereket és számítógépet használjuk.. A magyar alkotó gárda nagyon tehetséges, és ez csökkenti a költségeket.

– Mi volt a legnagyobb nehézség?
– Megtanulni a 3D-s szakmát. Bár még messze van a vége. Sokszor visszasírtam a régi filmgyártást, amelyben volt egy barna hangszalag, egy celluloid szalag, és lehetett őket vagdosni. Ez már egy másik generáció.

– Hogy fogadta a tesztközönség a filmet?
– Volt olyan vetítés, amelynek a hatására változtattam a filmen. A vetítés után tesztlapokat kellett kitölteniük a gyerekeknek. Változtattam hangon, jeleneteken. Van egy varjú a filmben, akit Ganxta Zoli szinkronizál. A gyerekeket zavarta, túl hangos volt. Újra kellett keverni a jeleneteket. Vagy van egy tolókocsis kisfiú a filmben, aki „roki”-nak nevezi magát. Ez is zavarta a gyerekeket, ki kellett vennem.

– Lesz a filmnek külföldi bemutatója is?
– A partnerünknek már készül az angol változat. A kinti forgalmazó négy világsztárt ír elő hangban, így jelenleg tárgyalunk Judi Dench-csel, Siena Millerrel és valószínűleg a kis Vuk hangja Freddie Highmore lesz, akit a magyar nézők a Spiderwick krónikákból és a Charlie és a csokigyár című filmből ismerhetnek.

Gát György

Született: Budapest, 1947. február 05.

A Színház és Filmművészeti Főiskolán végzett, jelenleg az ELTE média szakán tanít. Az első magyar független produceri iroda megalapítója.

Főbb produceri munkái

Linda, Angyalbőrben, Família Kft., TV a város szélén, „7-es csatorna”

A Színház és Filmművészeti Főiskolán végzett, jelenleg az ELTE média szakán tanít. Az első magyar független produceri iroda megalapítója.

Főbb produceri munkái

Linda, Angyalbőrben, Família Kft., TV a város szélén, „7-es csatorna” Azt mondja, csk azzal tud foglalkozni, ami neki tetszik -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!