Hírek

2008.03.19. 12:53

Kevesebbet adott vissza a biztosító, mint amennyit befizettem

Olvasónk életbiztosítást kötött. Hat évig befizetett összesen egymillió forintot. Tavaly szeptemberben visszavásárolta a biztosítást, ám csak nem egészen félmilliót vehetett fel.

Rados Virág

„Hajlandó vagyok perre menni, ha van rá esély, hogy a teljes összeget a kamataival együtt megkaphatom” – írja az úr. Igen ám, de nem tudjuk, pontosan mi áll a biztosítóval kötött szerződésben – reagáltak az esetre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A biztosító a befektetési árfolyamokra és a havi költséglevonásokra hivatkozik. Mindez a jogi szakember számára is furcsán hangzik. De mindenekelőtt a szerződést kell alaposan megvizsgálni. Látatlanban nem lehet hitelt érdelmő tanácsot adni.

Hiszen előfordulhat például, hogy egy biztosítás nem inflációkövető. A társaságok egyébként a szerződéskötéskor megkérdezik ügyfeleiket, az legyen-e vagy sem. S ha az ügyfél a nem mellett dönt, valóban kevesebbet kap vissza halálesetkor vagy a visszavásárláskor.
Egy szó mint száz, a szerződést kell alaposan tanulmányozni. Ha az úr bizonytalan, nehezen igazodik ki ilyen szövegben, kérjen segítséget. A biztosító ügyfélszolgálatán is szívesen nyújtanak tájékoztatást. De ha bennük nem bízik, fordulhat máshoz, aki a szerződést értelmezni tudja. Ez lehet jogász is. Igaz, az ügyvédi tanács nincs ingyen, de ha valóban az úrnak van igaza, megéri a befektetést. (Talán még úgy is, ha nincsen. Hiszen akkor meg kiderül, hogy valóban bele kell törődnie a helyzetbe.)

A mai piaci alapú, inflációkövető életbiztosításoknál nem fenyeget a veszély, hogy pórul járunk. A biztosító kiviszi a pénzt a tőzsdére, részvényekbe, értékpapírba, devizába fekteti. A hozamról folyamatosan tájékoztatja ügyfeleit. Ez jó takarékossági forma is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!