Hírek

2008.03.28. 17:10

Kevesebb a kátyú, de több a kárigény

Az elmúlt évben ötszázhárom kárbejelentés érkezett a Magyar Közút Kht-hoz, a szervezetnek emiatt huszonkilenc millió forintot kellett kártérítésre kifizetni

P. A.

Az elmúlt évben ötszázhárom kárbejelentés érkezett a Magyar Közút Kht-hoz. A társaság országosan csaknem harmincezer kilométernyi közúthálózatot kezel. Az utakon a kátyúk okozta bejelentések több mint felét - szám szerint kétszázkilencvenegyet - elutasította a társaság, a fennmaradó kettőszáztizenkettőt elfogadta. A szervezetnek emiatt huszonkilenc millió forintot kellett kártérítésre kifizetni.

Azonban nem minden elutasítást fogadtak el a sofőrök, vagy az autótulajdonosok. Többen beperelték a Magyar Közútat. Tavaly negyvenkilenc eljárás indult a cég ellen, a perérték negyvennégy millió forintra rúg. Elmarasztaló ítélet esetén ugyanis a perköltségek is az alperest terhelik. De a társaságnak már van biztosítása, így a kárösszegek nagysága is csökkent. A kocsitulajdonosok különböző összegű térítések miatt perelnek: van nyolcvanötezer forintos, de akad tizenhat milliós kárértékű per is.

A két évvel ezelőtti télen még kétszázezer kátyúról volt tudomása a Magyar Közútnak, idén viszont ez a szám negyvenkétezerre csökkent. Viszont a bejelentések száma egyre inkább növekszik, és egyre nagyobb értékű károk keletkeznek az autókban, mert több a drágább gépkocsi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!