Hírek

2008.03.28. 16:28

Kedvezményes regisztrációs adó a lestrapált import autókra

Áprilistól akár kevesebb regisztrációs adót is fizethetnek az autósok, ha igazolják, hogy külföldről behozott járművük rosszabb állapotban van annál, mint amit a kora indokolna.

D. N.

Áprilistól akár kevesebb regisztrációs adót is fizethetnek az autósok, ha igazolják, hogy külföldről behozott járművük rosszabb állapotban van annál, mint amit a kora indokolna. Nehezíti a helyzetüket, hogy az országban egyetlen helyen, Békéscsabán lesz olyan vizsgálóállomás, ahol felmérik az autó tényleges állapotát, és megállapítják az avulás mértékét. Hegyeshalomnál és Rábafüzesnél lépi át a határt a legtöbb importautó, amelyeket az ország másik végébe kell fuvarozni, ha egyedi adóelbírálást kérnek rá.

A vámhatóság mindvégig egy hivatalt kívánt felállítani a feladatra annak érdekében, hogy egységes legyen az eljárás – hangsúlyozta kérdésünkre Sipos Jenő, a VPOP szóvivője. Azért esett Békéscsabára a választás, mert ott egy helyen megtalálható vámkezelőhely, vámudvar és közlekedési hatóság. Miután megszűnt a román határon a vámellenőrzés, felszabadultak a hivatal kapacitásai – magyarázta a szóvivő.

A kedvezményes adózást bármelyik vámhivatalnál lehet kezdeményezni. Érdemes ugyanazon a nyomtatványon igényelni, amelyen a regisztrációs adó megállapítását kérik az importőrök. Mindenképpen 15 napon belül kérvényezni kell, utána automatikusan elveszik ez a lehetőség. Indok lehet a túl sok megtett kilométer, a gépjármű műszaki és általános állapota. A kérvényt alátámasztó bizonyítékokat – például a szervizkönyvet – az indítványhoz csatolni kell.

A speciális vizsgálathoz viszont már Békéscsabára kell juttatni a járművet. Az E-s rendszámmal – amellyel az unióban vásárolt jármű beérkezik az országba – több hétig lehet közlekedni.

Veszíthet is, aki egyedi elbírálást kér. A vizsgálat 45 ezer forintos díját ugyanis előre be kell fizetni. Ha az autós megalapozottan kért kedvezményt, akkor visszakapja a díjat. Ha viszont kiderül, hogy feleslegesen dolgoztatta a hatóságot, akkor elbukja a befizetett összeget is, és még a magasabb adót is meg kell fizetnie.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!