Hírek

2008.03.17. 18:08

Jobb kedden elkerülni Pestet

Az fuvarozók a tej és a kenyér árának emelkedésével fenyegetnek a behajtási díjak drasztikus emelkedése miatt. Keddre spontán hat órás kamionos felvonulást terveznek Pesten a Hungária körúton.

Boda Veronika

Aki kedden Budapestre érkezik, az jobb, ha elkerüli a Hungária körutat. De a fél város lebénulhat. A hétfői kamionos demonstráció szervezői ugyanis nem tartják kizártnak, hogy ma több fuvarozó is egyszerre fogja használni a számukra kijelölt útvonalakat. A résztvevők azt mondták, a tachográf által előírt pihenőidőt is be fogják tartani, így nem elképzelhetetlen, hogy teljesen leáll majd a forgalom a város egyes részein. A hétfői demonstráción mintegy hetven kamionos jelent meg az 56-osok terén (a régi Felvonulási tér), pedig a szervezők százra kaptak engedélyt. A békés tüntetést az egy hete alakult érdekvédelmi csoport, a Közúti Fuvarozók Érdekvédelméért Nonprofit Kft. szervezte a behajtási díjak drasztikus emelése ellen.

A behajtási díjakat januártól emelte meg drasztikusan, nyolc-tízszeresére a Fővárosi Közgyűlés. Egy kis teherbírású jármű, amely csak egy belvárosi zónát érint a korábbi hatszáz forint helyett mintegy ötezer forintot fizet a behajtásért havonta. Egy üzemanyag szállító autó, amelynek korábban csak a belvárosi övezetekbe való behajtásért kellet fizetnie néhány ezer forintot, most ha minden zónába be akar hajtani, akár fél millió forintot is kell fizetnie havonta. A szállítmányozási szerződéseket a legtöbb fuvaros már tavaly év végén megkötötte, ezért a megnövekedett költségeket már nem tudták beépíteni a fuvardíjba. A megbízók pedig nem hajlandóak az előre kialkudott árnál többet fizetni. 

Balogh György az újonnan alakult Kft. vezetőségi tagja elmondta, a jelenlegi állapot életképtelenné teszi a vállalkozásokat. Az engedélyek kiadásának bonyolultsága, a behajtási díjak közel tízszeresére emelése, és a túlsúly esetén fizetendő magas büntetési tételek a fogyasztók érdekeit is sértik. Szerinte elképzelhető, hogy a megnövekedett kiadásokat a lakosságra kell majd hárítaniuk, amely jelentős áremelkedésekhez vezethet. Elmondta, a demonstráció célja a behajtási engedélyek felülvizsgálatának elérése, és a korábbi állapot visszaállítása volt.

Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) főtitkár-helyettese bár egyetért a célokkal, azok elérését máshogy képzeli el.
„Az MKFE jelenleg is tárgyal a fővárossal. Mi addig nem nyúlunk más érdekérvényesítő eszközhöz, amíg van rá esély, hogy a tárgyalóasztal mellett meg lehet oldani a problémát. Ezért az MKFE egyetlen tagja sem vett részt a demonstráción” – tette hozzá. Az érdekvédők nehezményezték azt is, hogy a főváros miért nem várt az emelésekkel őszig, amíg elkészül az M0-ás autópálya 3-as és 4-es utat összekötő szakasza, valamint a Duna-híd, amely a 11-es főutat köti majd össze az autópálya már meglévő szakaszával.

A tüntetést csak egyetlen terepmintás kabátos, bakancsos fiatalember zavarta meg, aki a Kft. vezetőségi tagja, Balogh György szerint nem volt fuvarózó, és politikai célokkal érkezett az 56-osok terére. Őt azonban a helyszínt biztosító rohamsisakos rendőrök azonnal igazoltatták, majd a helyszínről el is szállították.

A zöldek egyetértenek a drákói szigorítással

A Levegő Munkacsoport az egészség és a környezet védelmében régóta szorgalmazta a tehergépkocsik díjának bevezetését, és egyetért a Fővárosi Közgyűlés rendeletével – áll a civilszervezet közleményében. Ezért álláspontjuk az, hogy a közúti fuvarozók megengedhetetlen módon visszaélnek technikai erőfölényükkel, amikor a főváros forgalmának akadályozásával fenyegetőznek. Ez a magatartásuk, szerintük az egész lakosságot sújtja, mivel további dugókat idéz elő a közlekedésben, növeli a légszennyezettséget, és jelentős anyagi károkat okoz. A környezetvédők szerint a fuvarozók azzal riogatják a lakosságot, hogy a behajtási díj miatt emelkedik majd a kenyér és a tej ára. Ezzel szemben éppen az ellenkezője igaz, mint mondják a közúti fuvarozóknak nyújtott mértéktelen nyílt és burkolt támogatások jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy adókat kellett emelni, és megszorító intézkedéseket hozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!