Hírek

2008.03.05. 17:46

Háromszor annyian állnak az igen mellett?

A Publicus Intézet felmérése 68 százalékos részvételt jelez, a Marketing Centrum szerint 33 százalékos lesz a részvételi arány a vasárnapi választásokon.

mti

 A Marketing Centrum februári felmérése szerint a március 9-i népszavazási kérdésekben háromszor annyian állnak az igen mellett, mint ahányan nemmel szavaznak; a részvételi arány 33 százalék körül lesz - áll a közvélemény-kutató intézet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A Marketing Centrum előrejelzése szerint a szavazóképes lakosok 24 százaléka biztosan igennel szavaz, további 32 százalék szintén hajlik az igen szavazatokra, ám "komoly kétségei vannak a szavazás céljával és/vagy értelmével kapcsolatban", emiatt otthon maradnak. A biztosan nemmel szavazók aránya felmérésük szerint 8 százalék, 36 százaléknyian pedig nem akarnak részt venni a népszavazáson.

Tájékoztatásuk szerint januárhoz képest valamelyest növekedett a biztos szavazók aránya, ugyanakkor csökkent azoké, akik érdemi változásokat várnak a népszavazástól, ezért a közvélemény-kutató cég szerint nem hozott áttörést a népszavazási kampány a kérdések megítélésében.

Adataik alapján a népszavazásra bocsátott kérdéseket mindössze a megkérdezettek 30 százaléka tartja Magyarország legfontosabb politikai kérdéseinek, ebből következően 33 százalék körüli részvételi arányt jósolnak. Közvélemény-kutatásuk eredménye szerint, amit 1.500 országszerte véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével készítettek, mindössze 9 százalék azok aránya, akik teljesen egyetértenek azzal az állítással, hogy "a népszavazás eredményeként javulni fog az emberek életszínvonala".

Előzőleg a Publicus Intézet azt tudatta: eredményes és érvényes népszavazás várható, ráadásul mindhárom alapdíjat eltörlik, 68 százalékos részvétel mellett. A népszavazáson vasárnap a vizitdíj, a kórházi napidíj és a felsőoktatásban fizetendő tandíj eltörléséről szavaznak az állampolgárok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!