Hírek

2008.03.20. 08:24

Hárommillió magyart fenyeget a hajléktalanság

Becslések szerint hárommillióra tehető azok száma, akik a hajléktalanság szélén állnak

Havariapress

Becslések szerint hárommillióra tehető azok száma, akik a hajléktalanság szélén állnak - írja a Népszabadság. A rendszerváltást követő években hirtelen és tömeges arányban jelent meg a hajléktalanság problémája. E helyzetre reagálva alakult ki az ellátórendszer, lényegében a semmiből, amely alapvetően a krízis- és ártalomcsökkentéssel próbálta kezelni a helyzetet.

Új hajléktalandefinícióra tettünk javaslatot - mondja Maróthy Márta, a Hajléktalanokért Közalapítvány munkatársa, a stratégia egyik kidolgozója. A meghatározás azokat is figyelembe veszi, akik ugyan még nem hajléktalanok, de könnyen azzá válhatnak. Az országosan most harmincezresre becsült hajléktalanszám így a többszörösére duzzadhat. A javaslat egyik sarkalatos pontja ezért a preventív intézkedések sürgetése: a már létező lakhatási támogatások hatékonyabbá tétele, a jogcím nélküli lakásfoglalók, valamint az adósságspirálba került családok segítése.

- Magyarországon hárommillió ember küzd komoly lakhatási problémákkal - mondta a statisztikára hivatkozva Maróthy. Nekik vagy nincs önálló lakásuk, vagy embertelen körülmények között élnek. A cél annak megakadályozása, hogy e veszélyeztetett réteg tagjai hajléktalanná váljanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!