Hírek

2008.03.27. 17:57

Halált kívánnak a magyaroknak Kolozsváron

Halál a magyarokra - ilyen és ehhez hasonló feliratokat festettek ismeretlen személyek a Kolozsvár belvárosában lévő épületek falaira

mti

Halál a magyarokra" - ilyen és ehhez hasonló feliratokat festettek ismeretlen személyek a Kolozsvár belvárosában lévő épületek falaira - adták hírül csütörtökön román tájékoztatási eszközök. A fekete festékkel falra mázolt üzenetek ügyében vizsgálatot indított a rendőrség. A Mediafax román hírügynökség úgy tudja, hogy szintén ismeretlenek a Kolozsvár egyik főútvonalán parkoló autók szélvédőjére Nagy-Romániát ábrázoló térképeket ragasztottak.

László Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kolozs megyei szervezetének elnöke sajnálatosnak tartja, hogy egyesek ilyen üzenetekkel próbálják mérgezni a városban közhangulatot.

A politikus úgy tudja, hogy a magyarellenes feliratokat körülbelül ugyanakkor mázolták az épületekre, amikor a kolozsvári zsidó hitközség székhelyének a falára antiszemita üzeneteket festettek.

Ez utóbbi helyszínen a horogkereszt és a Dávid-csillag mellett ismeretlenek egyebek között "Itt bujkáltok, ti szabadkőművesek", "Halál", "A Gárda lát benneteket" feliratot festettek fel román nyelven a falra.

A romániai zsidó közösség vezetői összefüggést látnak a március 15-én Kolozsváron, az egyik szélsőjobboldali szervezet által rendezett magyarellenes tüntetés és a most történtek között. Aurel Vainer parlamenti képviselő, a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségének országos elnöke elmondta: az ügyben a román belügyminiszterhez fordul.

Az Új Jobboldal nevű szervezet vezetői cáfolják, hogy közük lenne a zsidó- és magyarellenes feliratokhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!