Hírek

2008.03.18. 15:33

Debreceni Egyetem: újabb milliárdos fejlesztések

Nem csökken a fejlesztési lendület a Debreceni Egyetemen (DE): alighogy befejeződött a kardiovaszkuláris és onkológiai centrum (Auguszta-projekt) több mint 12 milliárd forintos beruházása, máris újabb 6,8 milliárdos fejlesztésre adott be pályázatot az egyetem az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében - jelentette be Fésüs László akadémikus, az egyetem rektora kedden sajtótájékoztatón Debrecenben.

BAMA

Tájékoztatása szerint a természettudományi és műszaki képzés infrastruktúrájának fejlesztésére, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében, az elérhető legmagasabb összegű, 6,5 milliárd forint támogatásra pályáznak, amihez az egyetem csaknem 315,8 millió forint önrészt biztosít. A program keretében csaknem 20 ezer négyzetméter új épület készül majd el az egyetem Kassai úti campusán, az orvos-, illetve az agrár- és műszaki centrum területén. Ezen túlmenően számos régi, a  természettudományos képzést szolgáló épületet, laboratóriumot is  felújítanak.

Kollár József, a DE fejlesztési igazgatója a sajtótájékoztatón  bemutatta azt a csaknem tíz kilónyi pályázati anyagot, amit a  fejlesztésekkel, illetve a beruházásban elkészülő új épületek  működtetésével összefüggésben elkészítettek. Elmondta azt is: a fejlesztések kapcsán Debrecenben előre dolgoznak. Már elkészült például a műszaki kar 2-3 milliárdos beruházási terve, amelyhez a következő TIOP-pályázaton szeretnének európai uniós forrásokhoz jutni. Fésüs László rektor a tájékoztatón arról is beszámolt, hogy további nyolc fejlesztési programjuk van folyamatban, amelyeket különféle operatív programokhoz nyújtanak be. Példaként említette a 2-2 milliárdos gyógyszerkutatás-fejlesztési, illetve informatikai kutatás-fejlesztési projekteket. Az újabb beruházások - sikeres pályázat esetén - 2009  januárjában kezdődhetnek meg a Debreceni Egyetemen - fűzte hozzá a  rektor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!