Hírek

2008.02.01. 18:34

Újra számot adtak vagyonukról

A két súlyosan beteg honatyát leszámítva minden képviselő időben, csütörtök éjfélig leadta vagyonnyilatkozatát. A pénteken nyilvánosságra hozott iratok szerint sok törvényhozónk banki tartozását törleszti, de sokan próbálnak befektetni is.

Maros László

Az ismertebb politikusok közül Dávid Ibolya törlesztette a legnagyobb adósságot. Pártja parlamenti frakcióvezetője, Herényi Károly azonban igencsak kiköltekezett, egy év alatt ötmilliós banki tartozása duplájára nőtt, míg készpénzben tartott vagyona a felére, egymillióra csökkent. Ezt némileg magyarázza, hogy gépkocsit vásárolt. Nem mindenki megszállottja a motorizációnak. Hagyó Miklós szocialista képviselő fővárosi zöldövezeti ingatlanhoz jutott, ennek ellenére – legalábbis vagyonnyilatkozata alapján – beéri 1993-ban vett Trabantjával. E szempontból Veres Jánoshoz pénzügyminiszterhez hasonlít, aki jelentős ingatlanvagyona mellett autóként csak egy 24 éves utánfutót tüntetett fel.

A hobbi is kiderülhet a nyilatkozatból

Több képviselő is feltüntette féltve őrzött gyűjteményét vagyonnyilatkozatában. Schiffer János saját bevallása szerint már fél évszázada matchboxokat gyűjt, a szocialista képviselő immár kétezer kis autómodellt tudhat a magáénak. Zenerajongókban sincs hiány a parlamentben, a fideszes Kubatov Gábor ezer darabos CD-gyűjteménnyel büszkélkedhet, ez azonban eltörpül az igazságügyi- és rendészeti miniszter 3100-as kollekciója mellett. Takács Albertnek könyvespolcain 4300 társadalomtudományi kötet sorakozik.

Gyarapodni kezdett a parlament egyik legszegényebb tagja is, Ágh Péternek (Fidesz) egymillió forintot sikerült 2007-ben összespórolnia, valamint van már másfél millió forint készpénze és ugyanennyi kintlévősége is, bár ingatlan még nem szerepel a nevén.

A kormány leggazdagabb tagja Bajnai Gordon. Az önkormányzati és területfejlesztési miniszternek két háza van, több erdőt, legelőt és szántót birtokol országszerte. 370 millió forintja és 300 ezer eurója van befektetési alapokban, pénzintézeti számlakövetelése 65 millió forint. Magánszemélyeknek több mint 51 millió forinttal tartozik. Részvényekbe fektette pénzét Kuncze Gábor. Az SZDSZ egykori elnöke a MOL, az OTP és a Fotex papírjait részesítette előnybe. Ezen felül a jelek szerint az üzleti életben a tavaly alapított kft-jével is szerencsét fog próbálni. Nem hétköznapi módon jutott komoly forráshoz párttársa, Magyar Bálint, aki személyiségi jogi perekben tavaly négymillió forinthoz nyert. Többen ajándéktárgyaikat is feltüntették a lapokon, Szili Katalin 163 ezer forintnyi értéket kapott, többek között festményeket, herendi vázát, könyveket, tollkészletet és két kendőt. A szocialista Keller Lászlónál 50 ezer forint értékben járt a Jézuska. A szintén szocialista Kontur Pál a jelek szerint továbbra sem tud lemondani eredeti szakmájáról: autószerelőként – akárcsak egy éve – havi bruttó 16 ezer forinttal egészíti ki tiszteletdíját.

Orbán Viktornak jól fogyott a könyve

Orbán Viktor Fidesz-elnök a képviselői tiszteletdíjon felül pártelnökként havi 723 ezer forintot visz haza. Fizetését bruttó 12 millió forinttal fejelte a könyvei után járó honorárium. Orbán továbbra is tulajdonosa a 2006-ban Felcsúton vásárolt telkeknek, amelyeket 50 évig a Felcsút Utánpótlásáért Alapítvány használhat. Feleségével 13,5 millió forintjuk és 3,4 millió követelésük is van.

 

Kóka János végre megvette a házát

Kóka János, az SZDSZ elnöke tavaly megvásárolta saját cégétől a botrányt kavaró 662 négyzetméteres házat, de a vételárból még tartozik 69 millió forinttal. Verőcei nyaralójának 50 százalékos tulajdonjoga még megvan, és van egy garázsa is. Betétben tart 51 millió forintot, értékpapírokban van 50 ezer dollárja, készpénzben hárommillió forintot tart.

 

Dávid Ibolya több mint hatmilliót törlesztett

Nem kap pártelnöki fizetést Dávid Ibolya MDF-elnök, aki egy 113, egy 150 négyzetméteres II. kerületi lakás és egy zamárdi üdülő résztulajdonosa. 2006-ban még 12 millió forinttal tartozott, de mára ennek jelentős részét visszafizette, már csak hatmillió forint hitelt törleszt.

 

Dübörög a cége Gyurcsány Ferencnek

Gyurcsány Ferenc nettó jövedelme 96 millió 410 ezer forint volt, ebből 35632976 forint adót fizetett be. Az Altus Rt. bruttó 110 millió forint osztalékot fizetett neki. Az Altus Rt. 2006-ban bruttó 84 millió, 2005-ben bruttó 87,6 millió osztalékot fizetett neki. A miniszterelnök igen szerényen él, csak egy 50 négyzetméteres pápai lakás tulajdonosa, ahol édesanyja lakik.

 

Semjén Zsoltnak eltűnt a rendjelgyűjteménye

Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője tavaly októberben a már meglévő II. kerületi 123 négyzetméteres lakás mellé vásárolt ugyanabban a kerületben egy 42 négyzetméteres lakást, amelynek szintén felerészben a tulajdonosa. Autója nincs, de antik bútorokat feltüntetett a bevallásában. Nem szerepel viszont a dokumentumban a rendjelgyűjteménye, amelyet 2006-ban még feltüntetett.

 

Kapolyi László 60 hektárral gyarapodott

Az Országgyűlés egyik leggazdagabb tagja mintegy 60 hektárral tovább gyarapította tekintélyes földbirtokait, valamint cégétől, a System Consulting Zrt.-től 224 millió forint osztalékot kapott, illetve további 346 millió osztalékelőleget is felvett. Ezen felül bruttó 108 millió forinthoz jutott ingatlanértékesítés címén, s bruttó havi egymillió forint is megilleti egyéb tisztségeiért.

 

Szili Katalin MSZP

Az országgyűlés elnöke egy 8,2 négyzetméteres pécsi iroda résztulajdonosa, illetve magáénak tudhat egy 84 négyzetméteres pécsi öröklakást. Huszonegy éve Barcson egy 2 hektáros szántót örökölt, ezenkívül 7,6 millió forintja fekszik részvényekben, valamint 14,5 milliója kötvényben, illetve 3,2 millió forint készpénzben is a rendelkezésére áll.

 

Nagy László MSZP

A képviselők egyik legszegényebbje a 25 éves szocialista honatya, akinek egyetlen komolyabb vagyontárgya a 2006-ban vásárolt Renault gépkocsi. A Békés megyei képviselő is a vagyonosodás útjára lépett: tavalyi egymilliós betétjét majd megduplázta, míg 3,2 milliós baki tartozását körülbelül 1,9 millióra faragta le.

Horn és Toller családja nem adott le vagyonnyilatkozatot

A 386 országgyűlési képviselőből 383-an adták le a csütörtöki határidőre vagyonnyilatkozatukat. Egy képviselői státusz a kereszténydemokrata Deák András halála, illetve az utódjáról döntő, a közelmúltban eredménytelenül végződött választás miatt betöltetlen. Az MSZP-s Horn Gyula és Toller László családja pedig jelezte: nem adnak le vagyonnyilatkozatot. Így a két beteg honatya nem részesül majd képviselői tiszteletdíjban és képviselői jogaikat sem gyakorolhatják, de mandátumukat ez nem érinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!