Hírek

2008.02.22. 17:14

Göncz a délvidéki magyarok helyzetéről tájékozódott

A délvidéki magyarság helyzetéről tájékozódott Göncz Kinga külügyminiszter, aki pénteken Budapesten fogadta Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét.

BAMA

A találkozót Göncz Kinga kezdeményezte. Pásztor Istvánnal áttekintették a mintegy 300 ezres vajdasági magyar közösség félelmeit, aggályait és azt, hogy a VMSZ miként ítéli meg a szűkebb térség, az ország, valamint a régió jövőjének kilátásait" - szerepel Szelestey Lajos külügyi szóvivőnek az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A kommüniké kiemeli: a megbeszélésen örömmel állapították meg, hogy a szerb választópolgárok Boris Tadic államfő megválasztásával az ország európai útjára voksoltak. Azt is nagy megelégedéssel nyugtázták, hogy a vajdasági magyarok voltaképpen a mérleg nyelvének szerepét töltötték be a politikus győzelmében. Pásztor István szerdán aggasztónak nevezte a Szerbiában kialakult helyzetet, és elítélte azokat a szerb politikusokat, akik - a függetlenségét kikiáltott Koszovó miatt - emberek sokaságát szólítják utcára.

A vandalizmus látványos és durva megnyilvánulásai nemcsak a nemzeti kisebbségeket veszélyeztetik, hanem egész Szerbiát. Az ország nemzetközi tekintélyének, külpolitikai státusának, külföldi megítélésének kifejezetten ártanak az utcai erőszakot megörökítő képsorok, amelyek körbejárták az egész világot - mondta szerdán a VMSZ elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!