Hírek

2008.02.02. 06:56

Boldog volt Makón, tárt karokkal fogadták

Törőcsik Mari kapta meg idén a Páger Antal-díjat, amelyet a színész szülővárosa adományoz évről évre.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A színpad a pillanatnak szól: lelépünk róla, és vége van
[/caption]„Intim szépsége volt a dolognak” – mondja Törőcsik Mari, akit nemrégiben tüntettek ki Makón a Páger Antal díjjal. A színész szülővárosa féltve ápolja Páger emlékét, és minden évben megjutalmazza valamelyik kollégáját „Téni bácsi” legendás arany pecsétgyűrűjének pontos másával. Törőcsik Mari a kétszeri Jászai- és Kossuth-díjával, a kiváló és érdemes művész, a Nemzet Színésze címével, az életműdíjjal, a cannes-i Arany Pálmával nem tartja ezt a legújabb elismerést kevesebbre a többinél. „A város bármelyik részére mentem, akár egy kávézóba, mindenki a vendégeként fogadott. Boldog voltam.”

Több mint húsz éve járt utoljára Makón, és akárcsak a város őelőtte, ő is tiszteleg most a város előtt a gesztusért „A színész a mának él – mondja. – A színpad a pillanatnak szól: lelépünk róla, és vége van. Azzal, hogy Makó megalapította ezt a díjat, elérte, hogy minden évben szó legyen a színészről és a városról.” A színésznő különösen indult: sokáig nem fogadták el őt a világot jelentő deszkákon. „A kor legjobb filmjeiben szerepeltem: a Körhintában, a Vasvirágban, az Édes Annában. Aztán bekerültem a Nemzeti Színházba a nagyok közé.” Akik végig segítették őt. Törőcsik máig hálás nekik. „Átöleltek, ölben tartottak. Gellért Endre, Major Tamás, Básti Lajos, Makláry Zoltán” – és még sorolja tovább a neveket, szinte hadarja őket, mintha mindenki, aki fontos volt számára, egyszerre jutna az eszébe.

Hogy a Páger Antal-díjra miért tartották méltónak a makóiak? Ahogy a kuratórium megfogalmazta: az elismerést azok kapják, akik a leghűségesebben őrzik Páger szellemi örökségét, és játékukra jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség. Hiteles és eszköztelen. Törőcsik Mari már a Körhintában ilyen volt. A kis parasztlány a zártan rebbenő arcával, a pátosz nélküli dönteni tudásával. A művésznő tehát nem felejti, hogy támogatták, és ezt ő továbbadja. „Ha igénylik, szívesen segítek, de csakis a mesterségbeli tudás terén.” Vagyis a döntéseket mindenkinek magának kell meghozni. Ahogy ő is tette.

Törőcsik Mari színművész

SZÜLETETT: 1935. november 23.

TANULMÁNYOK: Színház- és Filmművészeti Főiskola

PÁLYA: Nemzeti Színház, Győr, Szolnok, Mafilm stb.

NÉHÁNY DÍJ: Balázs Béla-díj, Jászai Mari- és Kossuth-díj kétszer, Cannes: Arany Pálma díj, kiváló művész, Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, két életműdíj

TANULMÁNYOK: Színház- és Filmművészeti Főiskola

PÁLYA: Nemzeti Színház, Győr, Szolnok, Mafilm stb.

NÉHÁNY DÍJ: Balázs Béla-díj, Jászai Mari- és Kossuth-díj kétszer, Cannes: Arany Pálma díj, kiváló művész, Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, két életműdíj A színpad a pillanatnak szól: lelépünk róla, és vége van -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!