Hírek

2008.02.20. 06:00

Akadozó akadálymentesítés

A következő két évben 120 milliárd forintnyi uniós pénzre pályázhatnak az önkormányzatok, egyesületek akadálymentesítés céljából. Szükség is van erre, mivel eddig akadozott az épületek átalakítása.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Jelenleg nem túl rózsás a helyzet a középületeknél, legalábis ami a kerekesszékkel vagy fehér bottal való közlekedést illeti fotó: AFP
[/caption]Összesen 120 milliárd forintnyi uniós forrást lehet akadálymentesítsre költeni az elkövetkező években – tudta meg lapunk.  Egészen 2010-ig évente több hasonló témájú pályázatot írnak ki, főként a Regionális Operatív Programok keretében, ami jelentősen felggyorsíthatja hazánk felzárkozását a sokkal „fogyatékosbarátabb” Nyugat-Európához. Márciusban várható két akadálymentesítési pályázat eredményhirdetése, egyiket az Észak-Alföld Operatív Program, másikat az Észak-Magyarország Operatív Program keretében írtak ki. Összesen majdnem négymilliárd forintra pályázhattak önkormányzatok, egyesületek, egyházak.

A hasonló pályázatokra szükség is van. „Jelenleg nem túl rózsás a helyzet a középületeknél, legalábis ami a kerekesszékkel vagy fehér bottal való közlekedést illeti” – mondta lapunknak Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke. Becslései szerint nagyjából negyven százalékosra tehető Magyarországon

Kituszkolták a vakot a hipermarketből

Vakvezető kutyája miatt háromszor küldtek el a pápai Tesco áruházból egy vak férfit. Orsós Sándor az első alkalom után szabadkozó levelet kapott, de a levél sem volt elég ahhoz, hogy később beengedjék. Az áruházlánc ekkor az ÁNTSZ-re hivatkozva nem engedte be őket, ám az ÁNTSZ közölte, 2007 szeptemberétől vakvezető kutyákat be kell engedni az üzletekbe. Az eset nem egyedi: az Interspar egyik üzletében októberben szintén nem engedték vásárolni a vakvezető kutyával közlekedő Németh Vilmost. Azóta már elnézést kértek tőle, és nemrég félmillió forintot utaltak át egy vakvezetőkutya-kiképző iskolának.

a már akadálymentesített közintézmények aránya, ami a svédországi nyolcvan, a németországi hetven, és a nyugat-európai átlagosan hatvanöt százalékhoz képest elég csekély.

Az akadálymentesítésre két határidőt írnak elő a magyar jogszabályok. Az állami és önkormányzati tulajdonú közhasználati intézményeket 2010-ig kell úgy átépíteni, hogy azok mozgáskorlátozottak vagy egyéb fogyatékossággal élők számára megközelíthetők legyenek. Ebbe a kategóriába tartoznak a minisztériumok, a földhivatalok, az iskolák és óvodák, kórházak, orvosi rendelők, szociális intézmények. Az előírás nem azt teszi kötelezővé, hogy az összes ilyen épületet akadálymentessé kell tenni, hanem azt, hogy bizonyos területen belül legyen minden intézménytípusból legalább egy olyan, amelyet a fogyatékkal élők is igénybe tudnak venni.

Az akadálymentesítési kötelezettségre vonatkozó másik határidő 2013, ami már jóval szélesebb kört érint. Ez már az összes – nem csupán az állami – közszolgáltatást ellátó intézményt, épületet érinti. Így a közüzemi szolgáltatók ügyfélszolgálatait, a bankok és pénzintézetek fiókjait, sőt, még az élelmiszerboltokat is (mivel az alapvető élelmiszerellátás is közsszolgáltatásnak minősül) át kell alakítani eddig az időpontig. Ezekre az épületekre is vonatkozik az előbb említett területi elv, azaz például hogy egy kisvárosban, faluban nem az összes boltnak kell akadálymentesnek lennie, hanem legalább egynek.

Az akadálymentesség az egészségeseket is segíti

Rámpa és lift. Az akadálymentesség szó hallatán a legtöbb embernek csupán ennyi jut eszébe, holott a mozgássérültek és egyéb fogyatékosok számára az egyenlő hozzáférés biztosítása ennél jóval többet takar. Ezek mellett például olyan mérető folyosókat, ajtókat kell építeni, amely lehetővé teszi a tolószékkel való manőverezést, a falakra pedig korlátokat kell erősíteni. A földet csúszásmentes burkolólapokkal kell borítani, ahol a gyengénlátók számára színes „vezetősávokat” kell elhelyezni. A vakok számára az irányt mutató sávot más tapintású burkolattal kell kiépíteni. Szintén az akadálymentesítéshez tartozik a liftekben a hangos információ biztosítása, illetve az értelmi sérültek számára is könnyen érthető szimbólumrendszer alkalmazása a különböző funkciójú helyiségek (pl: vécé) jelölésére.

Németh Márk Kituszkolták a vakot a hipermarketből Vakvezető kutyája miatt háromszor küldtek el a pápai Tesco áruházból egy vak férfit. Orsós Sándor az első alkalom után szabadkozó levelet kapott, de a levél sem volt elég ahhoz, hogy később beengedjék. Az áruházlánc ekkor az ÁNTSZ-re hivatkozva nem engedte be őket, ám az ÁNTSZ közölte, 2007 szeptemberétől vakvezető kutyákat be kell engedni az üzletekbe. Az eset nem egyedi: az Interspar egyik üzletében októberben szintén nem engedték vásárolni a vakvezető kutyával közlekedő Németh Vilmost. Azóta már elnézést kértek tőle, és nemrég félmillió forintot utaltak át egy vakvezetőkutya-kiképző iskolának. Az akadálymentesség az egészségeseket is segíti Rámpa és lift. Az akadálymentesség szó hallatán a legtöbb embernek csupán ennyi jut eszébe, holott a mozgássérültek és egyéb fogyatékosok számára az egyenlő hozzáférés biztosítása ennél jóval többet takar. Ezek mellett például olyan mérető folyosókat, ajtókat kell építeni, amely lehetővé teszi a tolószékkel való manőverezést, a falakra pedig korlátokat kell erősíteni. A földet csúszásmentes burkolólapokkal kell borítani, ahol a gyengénlátók számára színes „vezetősávokat” kell elhelyezni. A vakok számára az irányt mutató sávot más tapintású burkolattal kell kiépíteni. Szintén az akadálymentesítéshez tartozik a liftekben a hangos információ biztosítása, illetve az értelmi sérültek számára is könnyen érthető szimbólumrendszer alkalmazása a különböző funkciójú helyiségek (pl: vécé) jelölésére. Jelenleg nem túl rózsás a helyzet a középületeknél, legalábis ami a kerekesszékkel vagy fehér bottal való közlekedést illeti fotó: AFP -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!