Hírek

2008.02.20. 14:44

A kormánypártok cáfolják a vizitdíj emelését

Határozottan cáfolta az SZDSZ és az MSZP, hogy a kormány, vagy a kormánypártok a vizitdíj emelésére készülnének. A Magyar Nemzet szerdai száma szocialista politikusokra hivatkozva azt írta, a kormány számol a vizitdíj 300-ról 1000 forintra emelésével.

BAMA

Horn Gábor az SZDSZ ügyvivője Horváth Ágnes egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, „tarthatatlan és elfogadhatatlan hazugság a Fidesz elnöke részéről annak az állítása, hogy bárki, bármilyen formában a vizitdíj illetve a kórházi napidíj megemelésére készülne”. Mint elhangzott, az SZDSZ meggyőződése szerint a vizitdíj és a kórházi napidíj összege azért annyi, amennyi, mert ez az a határ, ahol még betölti funkcióját. Egyik oldalról korlátozza a keresletet, másik oldalról pedig valódi bevételt jelent a háziorvosoknak, kórházaknak a fejlesztésekhez, az előrelépéshez. Az SZDSZ ügyvivőjének szavai szerint Orbán Viktor akkor is hazudik, amikor azt állítja, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj bármilyen formában adó lenne. Horn Gábor újságírói kérdésre - hogy áll az egészségbiztosítási reformot koordináló kormánybiztos jelölésének folyamata - közölte: több név is felvetődött, róluk kedden tárgyalt a kormánykabinet. Az SZDSZ ügyvivője szerint egy héten belül megszületik a döntés.

Cáfolt az újságban megjelent értesüléseket Juhász Ferenc. Az MSZP elnökhelyettese az MTI-nek elmondta, nem lehet olyan szocialista politikus a forrása a Magyar Nemzetnek, aki ezt az álhírt megerősíthette. Így a politikus arra szólította fel a lapot, hogy 24 órán belül vagy ismerje be hazugságát, vagy nevezze meg „az egészen bizonyosan nem létező” forrásait. Juhász elmondta, hogy csütörtökön levélben kéri Bihari Mihályt, az Alkotmánybíróság elnökét, hogy foglaljon állást arról, adónak minősül-e a vizitdíj, mert Orbán Viktor azt egy hétfői fórumon rejtett adónak nevezte.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője reagálásában az MTI-vel közölte: az SZDSZ sajtótájékoztatója beismerő vallomás volt, hiszen 2006-ban Kuncze Gábor, Gyurcsány Ferenc, Kökény Mihály és Vojnik Mária is határorozottan tagadta, hogy fizetős egészségügyet, azaz vizitdíjat vezetnének be. Most azt tagadják, hogy meg akarják emelni, ki tudja, ennek mi lesz a következménye - jegyezte meg a Fidesz szóvivője. Szerinte reális a veszélye annak, hogy a kormány 1000 forintra emeli a vizitdíjat, hiszen „ilyen híresztelések már korábban szárnyra keltek”. Szerinte az biztos, hogy ha az emberek igennel szavaznak a március 9-ei népszavazáson, akkor nem lehet megemelni a vizitdíjat, hiszen az megszűnik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!