Hírek

2008.01.17. 17:49

Zökkenőmentes érettségit ígér az oktatási tárca

A tavaszi érettségi vizsgákra február 15-ig jelentkezhetnek a diákok, idén százezer gyerek vizsgázik

Sz. B.

A tavaszi érettségi vizsgákra február 15-ig jelentkezhetnek a diákok – tájékoztatott tegnap Hiller István. Az oktatási miniszter elmondta: idén várhatóan 100 ezer tanuló tesz vizsgát emelt és középszinten, a vizsgák május 5-én kezdődnek és június 27-én zárulnak.

A központi követelmények alapján a diákok 189 vizsgatárgyból választhatnak, amelyeket 12 nyelven lehet letenni. Mindezeken felül középszinten még 19 olyan tantárgy van (például: arab, újgörög, vagy beás nyelvek, katonai alapismeretek), amelyeket egyedileg egy-egy iskola akkreditáltatott  – hangzott el a vizsgákért felelős bizottság tegnapi budapesti ülésén.

Az idei érettségiket a 2005 őszén kialakított logisztikai rendszerben bonyolítják. Szüdi János közoktatási szakállamtitkár elmondta: olyan rendszert dolgoztak ki, amelyben a tételek a lehető legrövidebb időn belül és a lehető legkésőbbi időpontban kerülnek az iskolákba, őrzésükről pedig a jegyzők gondoskodnak.

Az idei a felvételiket már új pontrendszer szerint szervezik. A diákok összesen 480 pontot érhetnek el a vizsgákon, ebből 200 pont a tanulmányi eredmények alapján, ugyanennyi pedig a két felvételi tárgyból szerezhető. Tanulmányi versenyekért, valamint sportteljesítményért további 80 pluszponthoz lehet jutni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!