Hírek

2008.01.29. 19:08

Mikrohitel a legkisebbeknek

Családi, kis- és középvállalkozások juthatnak forráshoz az Európai Unió által támogatott Mikrohitel programban. A kölcsönt azoknak a kis cégeknek szánják, amelyek szinte esélytelenek a kereskedelmi bankoknál.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Bajnai Gordon (jobbra): Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 83 milliárd forintot különítettek el mikrohitelezésre 2013-ig - fotó: Darnay Katalin
[/caption]Már folyósították az első kölcsönt az Új Magyarország Mikrohitel Programban, és további három vállalkozónak intézik a kifizetést – jelentette be Bajnai Gordon kedden. Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter elmondta: az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 83 milliárd forintot különítettek el mikrohitelezésre 2013-ig. Ebből a keretből ötven-hatvanezer olyan családi, mikro-, kis- és középvállalkozás kaphat hitel, amelyeknek a kereskedelmi bankoknál nem sok esélyük lenne.

Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára a rendezvényen kiemelte, hogy míg 1999-ben 460 milliárd forintot tett ki a kis- és középvállalati (kkv) szektor hitelállománya, addig 2007-ben már elérte a 3400 milliárd forintot. Ugyanakkor a hazai kkv-szektor mindössze huszonöt százaléka kap banki finanszírozást, miközben Nyugat-Európában ez az arány hetven százalékos. Az új konstrukció azokat a vállalkozásokat célozza meg, amelyek eredményeik, mutatóik alapján hitelképesek lennének ugyan, de a szigorú követelményrendszer miatt mégsem tudnak bankhitelt felvenni. Ilyen ok lehet például, ha a vállalkozás túl fiatal, illetve, hogy nem tud kellő biztosítékot felmutatni.

A mikrohitelhez az egymással versengő közvetítő szervezeteken keresztül juthatnak a vállalkozások. A programba elsőként a Mikrofinanszírozó Pénzügyi Szolgáltató Zrt. (Mifin) kapcsolódott be, amelyen keresztül minden megyeszékhelyen elérhető a hitelkonstrukció. A társaság a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a kisvállalkozói érdekképviseletek (IPOSZ, OKISZ, KISOSZ, ÁFEOSZ), valamint a helyi vállalkozás-fejlesztési alapítványok összefogásával jött létre.

A cég vezetői azt ígérik, hogy a hitelszerződéshez szükséges papírok hiánytalan benyújtása esetén 24 órán belül átutalják az igényelt összeget. Az elsőként hitelhez jutott vállalkozók tapasztalatai szerint a szükséges dokumentumok összeállítására elég volt három-öt nap. Hamarosan újabb közvetítő szervezetek kapcsolódnak be az értékesítésbe, így a verseny miatt tovább javulhatnak a feltételek.

A mikrohitel feltételei az uniós támogatásnak köszönhetően meglehetősen kedvezőek. A kamat alacsonyabb, mint a piaci alapú hiteleknél, s a hitelfelvevőknek egyebek mellett nem kell kezelési költséget, se szerződéskötési díjat fizetniük. A hitelképességi vizsgálatot azonban ki kell fizetni, ami ötvenezer forintba kerül. A hitel felvevői lehetnek gazdasági társaságok, szövetkezetek és egyéni vállalkozók. Feltétel azonban, hogy csak olyanok igényelhetik, amelynek éves nettó árbevétele legfeljebb 200 millió forint és az elmúlt hat hónapban nem volt hiteltartozásuk.

Mikrohitelből mikrobuszt

A sajtótájékoztatón bemutatták az első négy hitelfelvevőt is. Kovács Gyula (képünkön) budapesti taxisofőr hárommillió forintot igényelt, amelyből új autót vásárol. A Házakat Építő Kft. képviseletében Balogh Barnabás jelent meg, a cég ötmillió forint hitelt vett fel, amiből mikrobuszt, építőanyagot és kisgépeket vásárol. Mezei Zoltán, aki cipőüzleteket üzemeltető See Star Bt. képviseletében jelent meg, hatmillió forintot igényelt, ebből árukészletet szeretne vásárolni. Blaskó György hangosítással foglalkozó betéti társasága a kétmillió forintos hitelből hangtechnikai eszközöket vásárol.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!