Hírek

2008.01.31. 18:26

Kínaiakkal a hamisítás ellen

Közös akciótervet dolgoz ki az Európai Unió Kínával a termékhamisítással szembeni fellépés eredményessége érdekében. Az unióban felderített hamisított termékek közel 80 százaléka még mindig Kínából származik.

Maros László

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Hazánkban 2003-2004-ben összesen 300 millió forintnyi hamis árut foglaltak le a vámosok, míg 2005-2006-ban ez a mennyiség már elérte a 3 milliárdot
[/caption]Kínában folytatni kell a hamisított termékek gyártásnak visszaszorítását, az értékesítési hálózatok felszámolását, és alaposabbá kell tenni a Kínából származó export ellenőrzését. Ezt Kovács László, az Európai Unió adó- és vámügyi biztosa kínai megbeszélésein hangsúlyozta azzal együtt, hogy szerinte a hamis termékek nemcsak sértik a szellemi tulajdont, de jelentős költségvetési bevételtől esnek el a tagországok, míg a hamis gyógyszerek, élelmiszerek, gyermekjátékok és gépkocsi-alkatrészek a fogyasztók egészségét, biztonságát, sőt életét is veszélyeztethetik. A kínai partnerrel való szorosabb együttműködést az is indokolja, hogy a vámszervezetek adatai szerint az unióban felderített hamisított termékek közel 80 százaléka még mindig Kínából származik. Kovács László úgy érzi, az ázsiai vezetés együttműködési készsége jelentősen erősödött a 2005-ben és tavaly tartott két előző vámegyüttműködési bizottsági ülésen tapasztalthoz képest.

[caption id="" align="alignright" width="260"] A teljes méretért kattintson ide!
[/caption]A kínai fél elkötelezettsége azonban félő, hogy rövidtávon kimerül a szavakban. Erre enged következtetni, hogy a védett márkajelzéssel ellátott termékek kopírozása kínaiak millióinak biztos megélhetés. Ezen felül az elegánsabb világmárkák mindegyikének megvan a maga „legális” utánzata kontinensnyi országban. Ezek ugyan saját márkák, ám küllemükben, nevükben, vagy márkajelzésükben a nyugati márkákra hasonlítanak. Nagy port kavart tavaly, hogy egy kínai autógyár Bubble néven olyan kisautót próbált forgalmazni Olaszországban, amely a laikus szem számára küllemében a Smart ikertestvére. Az eredeti autó gyártója, a DaimlerChrysler pert is indított az importőr, a Martin Motors ellen.

Az Európai Unióban 400 milliárd eurós kár származik a másolásból, amely hazánk éves bruttó nemzeti össztermékének négyszerese, tudtuk meg a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságától. Ezen felül a hamisítók évente 200 ezer uniós munkahely sorsát pecsételik meg. 2004-ben 103 millió hamisított árut foglaltak le, ami az 1998-as adatnak tízszerese. Hazánkban 2003-2004-ben összesen 300 millió forintnyi hamis árut foglaltak le a vámosok, míg 2005-2006-ban ez a mennyiség már elérte a 3 milliárdot. Ennek oka azonban nem csak a növekvő hamisításnak, hanem a kiforrottabb felderítési munkának is köszönhető. Az európai felmérés szerint a hamisított termékek toplistájának első helyén a cigaretta áll, a másodikon a gyerekjátékok, míg a harmadikon a hamisított gyógyszerek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!