Hírek

2008.01.21. 10:02

Katasztrófához vezethet a Földközi tenger szintnövekedése

Gyorsan növekszik a Földközi tenger vízszintje: a növekedés ötven év alatt a fél métert is elérheti, mutatott rá egy spanyol kutatócsoport.

T.G.

A Spanyol Óceánkutató Intézet tanulmánya állítja: a hetvenes évek óta mért növekedés sebességével emelkedik a vízszint az elmúlt években. A tudósok rámutattak: egy kis vízszint-emelkedés is beláthatatlan következményekkel járhat a part menti területeken.

A tanulmány leszögezi: a vizsgálati eredmények egybeesnek a klímaváltozást kutató más mérési eredményekkel. A „Klímaváltozás hatása a spanyol földközi-tengeri térségre” címet viselő elemzésben az áll: a tenger szintje az 1990-es években évenként 2,5-10 milliméter közötti mértékben növekedett.  Ha ez a trend folytatódik – írják -, annak rendkívül komoly következményei lehetnek a part menti, alacsonyan fekvő területekre még a legcsekélyebb vízszint-emelkedés esetében is. Ha pedig a tenger fél méternyit emelkedik, annak hatása katasztrofálisnak bizonyul majd a parti térségekben.

A tudósok szerint nem csak a víz szintje, de a hőmérséklete is emelkedik: van olyan terület, ahol fél Celsius-foknyit is nőtt a vízhőmérséklet a ’70-es évek óta.

A tengerszint emelkedése a globális klímaváltozás egyik alapvető következménye. Két alapvető oka van: részben a sarki jégsapkák olvadása, részben pedig a melegedés hatására táguló tengervíz okozza a szintnövekedést. A múlt hónapban a Nobel-díjas IPCC klímaváltozás hatásait vizsgáló nemzetközi szervezet tanulmánya arra hívta fel a figyelmet: a korábbi feltételezésekkel ellentétben a tengerek szintje a következő száz évben képest kétszer olyan gyorsan emelkedhet, mint arra a tudósok korábban számítottak: a maximális növekedés elérheti a 81 centimétert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!