Hírek

2008.01.31. 06:09

Jogvitába keveredtem a végrendelet miatt

Olvasónk kisebb vagyont örökölt, ám az örökhagyó aláírásával ellátott végrendelet szerint a pénz egy része másvalakire szállna. A géppel írt testamentumon nem szerepelnek tanúk.

BAMA

A géppel írott végrendeletet, amelyen nincsenek tanúk, a hagyatéki tárgyaláson a közjegyző alaki hibásnak nyilvánítja. Ő nem mondhatja ki az érvénytelenséget, mert az egy esetleges perben a bíróság dolga. Ha a törvényes örökös ragaszkodik a törvényes öröklés rendjéhez, akkor a közjegyző ideiglenesen átadja neki a hagyatékot. Ez azt jelenti, hogy egy hónapig biztosan zárolva lesznek még a számlák és az értékpapírok, s csak a szabadon lévő ingóságok hozzáférhetőek. Az egy hónapra azért van szükség, mert a másik félnek ennyi idő áll rendelkezésre, hogy pert indítson a végrendelet érvényessé nyilvánításáért. Mindezt a Magyar György és Társi Ügyvédi Irodában mondták el.

A géppel írott végrendeleten a tanúk hiánya nagyon súlyos alaki hiba. Nem valószínű, hogy azt a bíróság érvényesnek fogadná el. A tanúk nem azért kellenek, hogy bizonyítsák: ami a végrendeletben áll, az igaz. Azt igazolják, hogy a testamentumban szabad akaratából, nem befolyásoltság alatt valóban az elhunyt, és nem valaki más rendelkezett.

Ha végrendelkezünk, tájékozódjunk az alaki szabályokról, mert a fentinél kisebb hiányosság miatt is lett már végrendelet érvénytelen. A kézzel írottra például nem kellenek tanúk, de annak minden oldalát meg kell számozni, dátumozni, és alá kell írni. Legcélszerűbb a kérdésben jogi szakemberhez fordulni, ügyvédhez vagy közjegyzőhöz. Ők ismerik a szabályokat, és aláírásukkal ellenjegyzik a testamentumot. A közjegyzőnél tett végrendelet ráadásul közokirat, és mint ilyen, a legnehezebben támadható meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!