Hírek

2008.01.11. 18:02

Egészségtelen magyar kórházi részlegek

Országszerte 46 kórház, vagyis minden harmadik intézmény egy, vagy több osztálya nem tudja teljesíteni a végleges működési engedélyhez szükséges feltételeket. A legtöbb hiányossággal bíró intézmény főleg az ország keleti részén fekszik.

Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A legtöbb hiányossággal bíró intézmény az ország keleti részén található
[/caption]Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat adatai szerint a hiányosságok rekordere az egri kórház, amely nem kevesebb, mint 37, a minimális követelményeknek nem megfelelő részleget működtet. Ez azt jelenti, hogy bár rendelés van ezeken a helyeken is, a betegek – elsősorban a tárgyi feltételek hiányában – nem kapnak megfelelő szolgáltatást, s a kórház így csak ideiglenes engedéllyel működik. A probléma általános, ráadásul nem csak a gyógyulni vágyókat érinti kedvezőtlenül, hanem több szempontból magukat az intézményeket is. Nem csak presztízsveszteség a kétes listára kerülni, hanem a kórházak jövője is veszélybe kerülhet, ha sürgősen nem tesznek valamit – akár maguk, akár fenntartójuk – a hiányosságok pótlására.

Ugyan a köztársasági elnök visszaküldte az Országgyűlésnek az egészségbiztosítási törvény tervezetét, ám várhatóan a kormánytöbbség hamarosan kisebb módosításokkal újra megszavazza azt. A megalakuló egészségbiztosítási pénztárak pedig 2009-től már maguk döntik el, mely szolgáltatókkal kötnek szerződést biztosítottaik ellátására. Így egyértelmű, hogy a kevésbé jó szolgáltatást nyújtók – jelesül a minimális követelményeket sem teljesítők – nehéz helyzetbe kerülhetnek, ha az egészségbiztosítók hátat fordítanak nekik, s tőkeerős magánszolgáltatókkal kötnek üzletet. Ez a legborúsabb vélemények szerint akár újabb bezárásokat is hozhat, miközben a hiányosságokkal küszködő intézmények között nem csak kis intézmények vannak, hanem jócskán akadnak súlyponti kórházak is.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Az eredeti méretért kattintson ide!
[/caption]A felmérésből kiderül: a tíz legrosszabb helyzetben lévő kórház közül kilenc fekszik az ország keleti részében, a tizedik a siófoki. A hiányosságok súlyát tekintve szintén a keleti országrész intézményei állnak az élen. Budapesten a Heim Pál Gyermekkórház csak azért nem tudja teljesíteni a kritériumokat, mert nem találtak rehabilitációs részlegeikre szakorvost. Ezzel szemben a vidéken nagyon gyakran az intenzív osztályok miatt bővül a lista. Az Egészségügyi Minisztériumtól szerettük volna megtudni, hogy a tárca készített-e bármiféle tanulmányt arra vonatkozólag, hogy hogyan lehetnek segíteni a kórházak fejlesztésében. Kíváncsiak lettünk volna arra is, hogy látja a minisztériuma ezen intézmények helyzetét, ha 2009-től az egészségbiztosítók döntenek arról, mely kórházakkal kötnek szerződést. Választ azonban lapzártánkig nem kaptunk.

Kapacitásbővítés a betegszállítóknak

A jövő héttől több betegszállító autó látja el a feladatokat Békés és Vas megyében, jelentette be Horváth Ágnes egészségügyi miniszter pénteken. Békésben kilenc, Vasban hét további gépkocsit állítanak szolgálatba. A tárca azután döntött a bővítésről, hogy Országos Egészségbiztosítási Pénztárral megvizsgálta a betegszállításban kialakult helyzetet. A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete szerint a fennakadásokat az okozta, hogy január 1-től 30-40 százalékkal több beteget kellett elszállítaniuk, mint amennyire számítottak az előzetes adatok alapján. Bíró Ferenc elnök szerint az első napok problémáinak nagy része már megoldódni látszik. Ezzel szemben Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője úgy látja, a jelenlegi egészségügyi kormányzat egyetlen olyan döntést nem hozott, amely a mentők számára pozitívum lett volna, s ez a miniszter alkalmatlanságát is jelzi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!