Hírek

2008.01.11. 06:05

Debrecenben lehet az Európai Neutronkutató Központ

Egymilliárd eurós (jelenlegi árfolyamon több mint 250 milliárd forintos) megaberuházásra pályázik Magyarország.

Világgazdaság

Az év végéig dől el, hol jön létre az unió jelenlegi legnagyobb, tervezett, zöldmezős kutatás-fejlesztési beruházásának számító Európai Neutronkutató Központ. Befogadására ma leginkább Svédországnak, Spanyolországnak vagy Magyarországnak van esélye az érintett országok által szervezendő nemzetközi konzorciumon keresztül. Hazánknak nemcsak azért van esélye a pályázaton, mert a magyar kutatók ezen a területen is elismertek, hanem azért is, mert ilyen volumenű összeurópai kutatói bázist még nem telepítettek újonnan csatlakozó országba – vélik a felelős gazdasági tárcánál. Magyarország Debrecent javasolja helyszínnek – az erre kiírt pályázatot a hajdúsági központ nyerte meg; a tartalék helyszín Székesfehérvár. A beruházás önrészét kormányzati forrásokból, európai uniós pályázatokból és magántőkéből fedeznék, míg az összeg nagyobbik felét a szerveződő nemzetközi konzorcium finanszírozná.

A központban évente több ezer – a világ számos országából érkező – kutató végezhet majd kísérleteket, nagyon sokféle, a gyakorlat, az alkalmazás, a gazdaság számára is igen fontos területen. Az agydaganatok és más rákbetegségek gyógyítása, illetve a gyógyszerkutatás mellett egyebek között a kenőanyagok kifejlesztése, öntisztuló falfestékek, szennyezés-lepergető felületek előállítása a lehetséges kutatási területek. Mezei Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia szaktudósa szerint ez az egyetlen olyan nemzetközileg finanszírozandó projekt, amelynek elnyerésére reális esélye van Magyarországnak. A központ építése és üzemeltetése mai értéken évente átlagosan mintegy 20 milliárd forint külföldi tőke beáramlását biztosítaná legalább harminc évre garantálva. Mezei a svéd társadalmi-gazdasági hatástanulmányból idézve elmondta: a központ gazdaságélénkítő hatása a nemzeti jövedelmet évi 450 millió euróval (112,5 milliárd forinttal) növelné, és hatezer új munkahelyet teremtene.

Világgazdaság -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!