Hírek

2007.12.14. 19:38

Nincs egységes uniós álláspont Koszovóról

Továbbra sincsenek egységes állásponton az Európai Unió tagországai a pénteki brüsszeli állam- és kormányfői találkozón után. Egyelőre nem körvonalazódik, hogy az EU egységesen elfogadja-e önálló államnak a függetlenségét hónapokon belül deklaráló Koszovót.

BAMA .

Nicolas Sarkozy francia elnök szerint immár mindenki látja, hogy a 90 százalékban albánok lakta 2 milliós tartomány függetlensége elkerülhetetlen. Az egység sürgős megteremtése mellett emelt szót a német kancellár, Angela Merkel is, s a vezetők megerősítették: a stabilitást erősítendő polgári (rendőri és igazságügyi) küldetést kezd az EU Koszovóban. Ugyan ennek az 1800 fős missziónak elvileg meg kellene szereznie az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazását – amely Oroszország várható ellenkezése miatt lehetetlennek látszik – az Unió már kijelentette, szükség esetén elegendőnek tekinthető a már évekkel ezelőtt kimondott 1244-es határozat is.

A csúcsértekezleten jóváhagyott következtetések szerint Koszovó függetlensége nem jelenthet precedenst más országokban élő csoportok esetleges elszakadási elképzeléseihez, ennek ellenére Traian Basescu román államfő kijelentette, hazája nem hajlandó elismerni a jövőben Koszovó függetlenségét, ha azt az albánok egyoldalúan kiáltják ki. Ám Románia mellett Spanyolország, Görögország, Ciprus és Szlovákia is jelezte, hogy aggályosnak tartja a tartomány elismerését.

A vezetők kilátásba helyezték Szerbia uniós integrációs folyamatának felgyorsítását is. Ennek feltétele azonban a békés koszovói rendezés, s hogy Belgrád jobban együttműködjön az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszékkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!