Hírek

2007.12.20. 11:46

Félek a petárdáktól, pedig tudom, hogy be vannak tiltva

Olvasónk félve néz a szilveszter elébe, mert tavaly nem jutott el a mulatságba, ahová meghívták. Nem mert kimozdulni a környékbeli petárdázók miatt. Mit tehetünk?

Rados Virág

Hívjuk a rendőrséget! Mert számítunk rá, hogy némelyek petárdáznak és rakétáznak majd – mondták a tűzoltóságnál. Pedig a rendőrség komoly pénzbírsággal büntetheti azokat, akik a tiltott pirotechnikai eszközöket behozzák, árusítják vagy használják.

Már a petárda miatti robbanás is okozhat ijedtséget, sokkot vagy súlyos balesetet. Előfordult, hogy valaki megsüketült amiatt, hogy a lába elé petárdát dobtak. A szerkezet felrobbant, a hölgy dobhártyája beszakadt. A halláskárosodás mellett magukat a petárdázókat is komoly kézsérülés fenyegeti. Égési sebeket szerezhetnek, de a robbanószerkezet le is szakíthatja ujjaikat.

A háziállatok végletesen megrémülnek az ilyen zajoktól. Úgy hat rájuk a durrogás, mint egy természeti katasztrófa. Előjön belőlük a menekülési ösztön – ezért kóborol el szilveszterkor annyi kutya. Amikor tehát a robaj elkezdődik, menjünk ki hozzájuk, vagy vigyük be őket a lakásba. Hozzánk bújnak majd, hogy biztonságra találjanak.

A petárda tüzet is okozhat. Némelyek csapatostul mennek végig egy-egy környéken, és dobálják a petárdákat a kertekbe, az erkélyekre. A balkonokon, ahol gyakran papírdobozok állnak, máris kész az erkélytűz. Ugyanezt művelhetik a rakéták, amelyek, ha elszabadulnak röppályájukról, szintén súlyos égési sérüléseket okozhatnak.

Akadnak azonban olyan pirotechnikai eszközök, például tűzijátékok, amelyek nem veszélyesek. Ezektől nem kell félni, nincsenek is betiltva. Általuk ünnepivé tehető a hangulat. De azért alaposan tanulmányozzuk, mit veszünk, mielőtt megvásároljuk őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!