Hírek

2007.10.10. 08:37

„Szervusz nép!”

Az az igazság, hogy nekem már jöhet bármelyik magyar politikus ezzel a Fülig Jimmy-féle „szervusz nép”-es szöveggel, bizalmatlan vagyok. És nem véletlenül. Mert tudom, hogy nem barátkozni akar, csak szüksége van rám.

Stanga István

Ugye, nagyon sokan ismerik Rejtő Jenő halhatatlan hősének, Fülig Jimmynek a naplóját, amelyben egyebek között ez olvasható: „És a vendéglőben, mer bementem egy rumra, így szólék uralkodóilag. 
– Hej, kocsmáros! Az egész birodalom asz én vendégem!
A révkapitány térdrehulla!
– Éljen a király!
És mindenkinek esz volt a véleménye. És akkor emelém poharamat:
– Mától kezdve pertuban vagyok a lakossággal! Szervusz nép! – és ők üvölték „szervusz király!”
És ittunk és összeölelkeztünk.”

Bár mind Gyurcsány, mind Orbán híján van azoknak a tulajdonságoknak, amelyek Fülig Jimmyt oly népszerűvé tették (és most nem feltétlenül a rumozásra gondolok), mostanság mindegyikük előszeretettel emlegeti a népet. A Fidesz elnöke például egyfajta kormányválságot, de minimum Gyurcsány pozícióinak megrendülését várja a majdani referendumtól, a  kormányfő pedig láthatóan a külső és belső ellenfeleit próbálja meg sakkban tartani a népszavazásos „fenyegetőzéssel”. Azzal az eszközzel, amelynek „fegyverként” való használata sem nem új, sem nem eredeti. Aki kicsit is ismeri a történelmet,  jól tudja, hogy amióta világ a világ, hatalomban lévők és arra törők mindig is támaszkodtak a népre, hogy aztán – ha a céljaikat elérték – villámgyorsan el is felejtsék azt.

Az ugye, aligha vitatható, hogy alkotmányos berendezkedésünk egyik fontos (ha nem a legfontosabb) pillére a népszavazás intézményrendszere. És az is marad, hacsak a pártoknak nem sikerül teljesen leértékelniük azt. Mert ahogy elnézem, ez is bőven benne van a pakliban. Hiszen, amiből sok van, az óhatatlanul devalválódik, másfelől pedig akár a Fidesz elképzeléseit nézem, akár a kormányfő hirtelen jött ötletét, bármelyikre érvényes, hogy a referendumokat manapság mindenki igyekszik az aktuálpolitika szolgálatába állítani. És ez még akkor is így van, ha az emberek többsége észre sem veszi, hogy a pártok kommunikációjában meggjelenő, magasztos gondolatok valójában milyen kisszerű célokat takarnak.

Mellesleg irígylem azokat, akik még az elmúlt, majd két évtized történései után is hisznek abban, hogy tényleg számít a véleményük. Akik úgy gondolják, hogy a szavuknak súlya van, s hogy a döntéshozók valóban egyfajta iránytűt akarnak, amikor megkérdezik őket erről vagy arról. Azért irígylem őket, mert nem tartozom közéjük. Tarthatnak szkeptikusnak (bár inkább realistának mondanám magam), de nekem nagyon úgy tűnik, a politikusok „békeidőben” tojnak a népre, és kizárólag akkor kezdik el sűrűbben emlegetni, amikor „beszorulnak”, amikor elfogy a tudomány. És amióta így érzem, azóta kissé bizalmatlan vagyok, ha valamelyikük kedélyesen elrikkantja magát: „Szervusz nép!”

(A fenti sorok megszületése után érkezett a még meg nem erősített hír: a Fidesz egy nyolc pontból álló csomaggal kapcsolatban jelentett be referendum-igényt. Hát, így állunk. Ja, és még egy hír: népszavazást kezdeményez Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese is. És ez nem vicc.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!