Hírek

2007.10.24. 17:44

Részletekben fizethetik a villanyszámlát a rászorultak

Részletfizetéssel, illetve halasztott fizetést biztosítana jövőre a kormány a rászoruló családoknak. A szabad áramvásárlás ugyanis nemcsak azt jelenti, hogy a fogyasztók válogathatnak a szolgáltatók között, hanem 5-10 százalékos áremelést is hoz.

Tóth Marcella

Januártól a kormány a szociálisan rászoruló, úgynevezett védendő áramfogyasztókat, egyebek mellett részlet-, illetve halasztott fizetéssel, s előrefizető mérő felszerelésével védené az eladósodottságtól – derül ki az új villamos energia törvény végrehajtási kormányrendeletéből.

A rászorulóknak azért van szükségük a fokozott védelemre, mert januártól teljesen megnyílik a hazai árampiac. Ez azt jelenti, hogy januártól már nem lesz tényleges hatósági ár, a Magyar Energia Hivatal csak felülbírálja a szolgáltatók által benyújtott javaslatokat. Ha a piaci események kedvezőtlenül alakulnak, például megnő az áram előállításának költsége, akkor akár negyedévente újabb áremelésre is lehet számítani. A fogyasztók ellenben szabadon dönthetnek, hogy melyik szolgáltatótól vásárolják az energiát. Szakértők szerint a lakossági felhasználóknak januártól 5-10 százalékkal kell többet fizetniük az áramért.

A végrehajtási rendelet a szociális és a gyermekvédelmi törvény alapján határozza meg a rászorulók körét. Eszerint védendő fogyasztónak minősül, aki rendszeres szociális segélyben, ápolási díjban, vagy időskorúak járadékában részesül. Ebbe a körbe tartoznak azok is, akik a gyermekvédelmi törvény szerint gyermekvédelmi kedvezményben, otthonteremtési támogatásban részesültek, illetve nevelőszülők vagy hivatásos nevelőszülők.

Az érintetteknél nem lehet egyik pillanatról a másikra kikapcsolni az áramot. A szolgáltatóknak előzőleg értesíteniük kell azt a szociális igazgatási szervet, amelyik kiadta az igazolást a rászorultságról. Ennek a szervezetnek tájékoztatnia kell a fogyasztót a lehetőségeiről. A tartozásra maximum harminc nap halasztott fizetést, vagy legfeljebb hat hónapnyi részletfizetést kérhetnek a rászorultak.

Emellett úgynevezett előrefizető mérő felszerelését is igényelhetik. Ez lényegében úgy működik, mint a feltöltős mobiltelefonkártya, vagyis annyi áramot használhat a fogyasztó, amennyit előre kifizetett. Ehhez egy PIN-kód vagy kártya szükséges, s az egyenleget elektronikusan vagy az ügyfélszolgálatokon lehet majd feltölteni.

Megaaukció befolyásolja az áremelés mértékét

Közép-Kelet-Európa legnagyobb aukcióján összesen 1150 megawattnyi, 8-9 terawattóra villamos energiát bocsát ma aukcióra a hosszú távú áramvásárlási szerződéseiben lekötött kapacitásokból 2008-ra az MVM Villamos Energia Kereskedelmi (MVM Trade) Zrt. A csütörtöki aukcióra 29 kereskedő és nagyfogyasztó jelentkezett be, többségük hazai piaci szereplő. Az aukción kikiáltott indulási ár meghatározó lesz a jövő évi áramárak alakulására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!