Hírek

2007.10.19. 17:26

Mindenkit elzárnak az Operától

Megbénulhat a forgalom az ünnepi útlezárások idején a fővárosban. A titkosszolgálat szerint számítani lehet szélsőségesek randalírozására. A gyalogosokat is igazoltatják majd a rendőrök, csak a lakókat engedik be.

Tibay Gábor

A korábbiaknál jóval komolyabb útlezárásokkal készül a hatóság Budapesten az október 22-23-i ünnepségekre: az ünnep elősetéjén, 22-én a rendőrség délutántól lezárja az Operaház környékét, az Andrássy út ottani szakaszát és a környező utcákat. A rendőrségi felhívás szerint a lezárás délután kettőkor kezdődik és este tízig tart, az ok az Operaházban rendezendő állami ünnepség.

A hatóság rendkívül szigorúan veszi a tiltást: a VI. kerületi rendőrkapitányság azt közölte, a gyalogosforgalom is tiltott lesz a lezárt területen, az ott lakók is csak igazoltatás után, rendőri kísérettel juthatnak el lakóhelyükig. Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a lezárással kapcsolatban azt mondta, nincs szó túlbiztosításról, hasonló szigorúságú korlátozásra a nemzetközi gyakorlatban is van példa.

Az operabeli ünnepi műsoron Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is részt vesz, és bár a rendőrség nem az ő jelenlétét nevezte elsődlegesnek a készültség okaként, annyit hozzátettek: csak ilyen mértékű szigor garantálhatja az állami vezetők biztonságát. A hatóságok szerint az ugyanaznap a Szabadság téren megrendezendő tüntetés jelenti az igazi rizikót: a Magyar Televízió székháza elé radikális nemzeti csoportok jelentettek be demonstrációt.

Az októberi évfordulóra száznál több rendezvényről érkezett a rendőrséghez bejelentés, ebből mindössze húsz körüli számú lesz a politikai jellegű esemény. Egyedül a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 akcióját nem engedélyezte a rendőrség, mivel a szervezet valamennyi minisztérium elé tüntetést jelentett be, ez pedig a hatóság szerint a forgalom aranytalan zavarásával járna.

Ami az állami vezetőket illeti: a miniszterelnök operaházi szónoklata után 23-án részt vesz a Kossuth téri zászlófelvonáson, a Nagy Imre szobor előtti megemlékezésen és az 56-osok terén tartandó koszorúzáson is. Sólyom László köztársasági elnök ugyancsak ott lesz a fenti események mindegyikén. Orbán Viktor Fidesz-elnök pártja Astoria előtti gyűlésén szólal fel.

Valamennyi parlamenti párt megemlékezik az 56-os eseményekről: a szocialisták nem fővárosi helyszín mellett döntöttek, az MSZP október 22-én Kaposváron tart emlékülést. Az SZDSZ és az MDF egyaránt a fővárosban, a 301-es parcellánál hajt fejet a forradalom előtt. A Fidesz és a KDNP a tavalyihoz hasonlóan az Astoriánál tart ünnepi nagygyűlést, majd a Terror Házához vonulva fejezik be a megemlékezést. E rendezvénnyel kapcsolatosan egyébként Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő miniszter azt közölte, fennáll a veszélye annak, hogy szélsőségesek a gyűlésre húzódva megzavarhatják az ünnep méltóságát.

Ünnepi nyitvatartás, megváltozott menetrend

Az ünnep ismét hosszú hétvégét jelent: október 20-a, szombat számít „rendes” munkanapnak, hétfőre a pihenőnapi, míg vasárnapra és keddre a munkaszüneti napi előírások vonatkoznak. E szerint a boltoknak, hipermarketeknek – a trafikok, vendéglátóipari egységek, benzinkutak, stb. kivételével – 23-án zárva kell tartaniuk, ugyanez vonatkozik a közhivatalokra is. A vasúttársaság közleményben tudatta, hogy módosított közlekedési rendben járnak a vonatok október 23-án, a nemzeti ünnep,  valamint a közelgő kegyeleti ünnepek idején. Így szombaton pénteki, vasárnap és jövő hétfőn pedig ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a szerelvények, míg 23-án, kedden a vasárnapi, szerdán pedig a hétfői  menetrend lesz érvényben. A Volán-társaságok is hasonló rendben módosítják járataik indulását.

A határőrség közölte: jelentős forgalomemelkedésre nem számít, fennakadások azonban adódhatnak: a munkaszüneti napokon a délelőtti órákban a kilépő, a délutáni órákban pedig a belépő forgalom erősödhet Hegyeshalomnál, Záhonynál, Beregsuránynál, valamint Röszkénél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!