Hírek

2007.10.05. 20:50

Megrongálták a szomolyai titokzatos kaptárköveket

Saját és barátja nevét faragta a szomolyai kaptárkövekbe egy férfi. A polgármester a környékre kivezérelt közmunkásokra gyanakodott, az RTL Klub híradósainak sikerült megtalálniuk a tettest is.

BAMA

A tettes a kaptárkövek legértékesebb részébe, az úgynevezett Királykőbe faragta a neveket. Ugyan az önkormányzat feljelentést tett, a rendőrség nem indít nyomozást, ugyanis a vandalizmus ezen esetére nem találtak olyan jogszabályt, amely alapján eljárást indíthattak volna. A rendőrségi elutasítás miatt a település vezetősége az ügyészséghez fordult.

A kaptárkövek olyan sziklák, amelyekbe 100-150 darab 30-40 centi magas fülkét vájtak. Azt azonban a tudósok sem tudják, kik faragták ki az odúkat. Vannak, akik szerint a kelták, ám más szakértők inkább a honfoglaláskor itt élt népeket valószínűsítik. „A védetté nyilvánítási határozat is kimondja, hogy a kaptárköveket károsítani szigorúan tilos. Ezek a bevésetek mindenképpen kárnak minősülnek” – mondta Ludányi Csaba, a Bükki Nemzeti Park tájvédelmi referense az RTL Klubnak. A televízió egyébként a nevek alapján megtalálta a kárt okozó férfit is. „Én csak jószívűségből csináltam a barátomnak, nem akartam kárt tenni” – mondta Horváth Attila.

A szakértők úgy vélik, hogy a kőzet sötét rétege több mint száz év alatt alakult ki, így a mély bevájást nem lehet anélkül eltüntetni, hogy ne maradjon nyoma a vandalizmusnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!