Hírek

2007.10.12. 06:02

Megbüntettek a könyvelőm hibája miatt

FELELŐSSÉG – Olvasónkra az adóhatóság tetemes pénzbüntetést rótt ki, mert hiba volt az adóbevallásában. A könyvelő tévedett. Olvasónk arra kíváncsi, ki a felelős ilyen helyzetben.

Rados Virág

Ha nincs szerződésünk a könyvelővel, akkor a megoldás kettőnk viszonyától, illetve a könyvelő erkölcsi érzékétől függ – mondja ügyvéd szakértőnk. Amennyiben könyvelőnk nem vállalja a felelősséget, a büntetést nekünk kell kifizetnünk. A szerződés lehet szóbeli és írásbeli. A szóbeliről bizonyítanunk kell, hogy megköttetett. Ezt tanúkkal tehetjük, akik által legalább azt igazolhatjuk, hogy a könyvelést valóban a megnevezett könyvelő végezte. De az ilyen bizonyítás ritkán sikeres. Gondoljunk a közmondásra: a szó elszáll, az írás megmarad. Azaz ha baj van, mindkét fél hajlamos a saját érdekei szerint emlékezni.

Ha írásbeli szerződésünk van, amelyben a felelősségvállalást a Polgári Törvénykönyv szerint rögzítettük, akkor azt kell bizonyítanunk, hogy a bevallást a könyvelő rontotta el. Ez általában kiderül magából a hibából. Ha például késedelem miatt bírságoltak meg minket, azt kell igazolnunk, hogy számláinkat időben adtuk le. Ha a bevallás rossz, az bizonyítandó, hogy az adatokat helyesen adtuk meg. Akkor se szaladjunk rögtön bíróságra, ha vitapartnerünkkel nem tudunk azonnal zöld ágra vergődni. Próbáljuk meg közvetítő útján, békéltetéssel rendezni a problémát - tanácsolja dr. Kéri. Kérjük jogi szakember segítségét. Kiderülhet, hogy a tévedés mindkettőnk hibája. Ilyenkor abban állapodhatunk meg, ki milyen arányban viselje a felelősséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!