Hírek

2007.10.16. 15:02

Hedvig igazsága

Ez idő szerint nagyon kis esély van arra, hogy a Nyitrán súlyosan bántalmazott magyar diáklány ügyére valaha is fény derüljön. Főként akkor, ha az eset nem közönséges bűntett volt, hanem egy szlovák belpolitikai játszma része.

Stanga István

Bármennyire rosszul is esik kimondani, nagyon úgy tűnik, a több mint egy esztendeje Nyitrán súlyosan bántalmazott csallóközi diáklány, Malina Hedvig ügyében már sohasem fogjuk megtudni az igazságot. Persze, az még hagyján lenne, ha csak én lennék borúlátó, de – sajnos – a megvert egyetemista ügyvédje is az, márpedig ő nálamnál lényegesen jobban ismeri a mai szlovákiai valóságot. A védő egy interjúban úgy vélekedett, hogy Hedvig személye, bizonyítékai már a megtámadása napján sem voltak fontosak, és hogy a nagy port felvert eset kapcsán messze nem a jog, a megcáfolhatatlan tények a fontosak, hanem azok politikai szempontjai, akik a hatalmat gyakorolják. Az ügyvéd szerint „minden jel arra mutat, hogy itt előre megszervezett titkosszolgálati akcióról van szó, amelyet felsőbb érdekek irányítanak”.

És való igaz, számos, meglehetősen furcsa momentumnak lehettünk tanúi az idők során. Így például láthattuk, hogyan lehet az áldozatból vádlottat csinálni, hogyan lehet egyes tanúvallomásokat figyelembe sem venni, másokat meg egyszerűen el sem végezni, hogyan lehet előbb mindent flottnak nyilvánítani, majd súlyos nyomozati hibákat emlegetni, és így tovább, és így tovább. És akkor még egyetlen szót sem ejtettem arról, hogy Malina Hedvig egyik feljelentője öngyilkosságot követett el, a másikról meg kiderült, hogy korábban a titkosszolgálat tisztje volt (utóbbit eddig ki sem hallgatták, noha eljárás folyik ellene, mivel a gyanú szerint félrevezette a hatóságokat). És persze, nem beszéltünk arról, hogy a szlovák legfőbb ügyész is törvénytelennek nyilvánította a támadással kapcsolatos vizsgálatot, az országos rendőrfőkapitány pedig elismerte, hogy valakik valóban bántalmazták a lányt. Ha viszont így van, vajon miért próbálják meg rábizonyítani, hogy hamis állításaival rontotta hazája jó hírét?

Természetesen nem csupán ez az egy kérdés vár válaszra. Sőt, mi több, azt is nyugodtan kijelenthetjük, hogy ebben a zavaros ügyben szinte csak kérdések vannak, amelyekre aligha kapunk majd választ. Ezek közül talán az egyik legfontosabb, hogy hogyan kell értelmeznünk Robert Fico szlovák miniszterelnöknek azt a nyár végi nyilatkozatát, miszerint az egész Malina-ügy eredeti célja kormányának megbuktatása volt. Hogy a kormányfő miért mondta, amit mondott, vélhetően örökre titok marad, lévén Fico ennél többet azóta sem volt hajlandó elárulni. Megjegyzem, én sem tartom kizártnak (már, ha tényleg nem valamiféle „közönséges” bűncselekményről van szó), hogy a szerencsétlen lány a szlovákiai belpolitikai csatározás áldozatává vált. Azaz akaratán kívül egy olyan játszma szereplője lett, amelynek részleteit, céljait csak néhányan ismerik, de amelyben bizonnyal jól fel lehetett használni egy olyan esetet, amely országon belül és nemzetközi szinten is nagy visszhangot keltett.

Ugye, mindnyájan számos olyan filmet láttunk már, ahol a főhősök élete az egyik pillanatról a másikra pokollá vált, hiszen olyan események részesei lettek, amelyek számukra megmagyarázhatatlanok, érthetetlenek, és ahol szinte senkitől sem várhatnak segítséget, mert csak ellenségek veszik őket körül. Nos, valami hasonlót élhet át Malina Hedvig is. Azzal a nem csekély különbséggel, hogy – ellentétben a mozival – itt a végén sem fordul jóra semmi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!