Hírek

2007.10.22. 06:54

Gárdisták és dilemmák

Gárdához, közelebbről az azt életre hívó Jobbikhoz való viszony. Kérdés, hogy a nagyobb ellenzéki párt riválisnak vagy potenciális szövetségesnek tekinti-e Vona Gáborékat.

Stanga István

Érdekes, hogy egyszerre két osztrák lap (a liberális Der Standard és a független Kurier) is foglalkozik a Magyar Gárda létrejötte nyomán kialakult magyarországi helyzettel. Noha az apropót mindkét újság számára az újabb gárdista-avatás adta, elemzéseikben azonban ennél lényegesen messzebb tekintenek. Az egyik például Vona Gábornak, a Jobbik elnökének azt a nyilatkozatát emeli ki, miszerint a romákat meg kell tanítani a rend és a törvények tiszteletére, míg a másik úgy látja, hogy annak a felháborodásnak, amely a gárda augusztusi megalakulását övezte, semmilyen hatása nem érzékelhető, és hogy például Szlovákiában komoly aggodamakat váltott ki az a tény, miszerint ottani magyar fiatalok is csatlakoznának a gárdistákhoz. Ám ezeknél sokkal érdekesebb (már legalábbis a jövőre nézvést) az a dilemma, amelyet az egyik írás szerzője szerint Orbán Viktoréknak meg kell oldaniuk, s amely a gárdához való viszonyulást illeti.

Nos, magam is úgy gondolom, igen izgalmas témáról van szó, amely (legalábbis egyelőre) tele van bizonytalanságokkal, homályban maradó részletekkel. Az egyértelmű, hogy a Fideszben nem örültek a gárda zászlóbontásának, a párt „utánpótás szervezete”, a Fidelitas pedig egyenesen elítélte azt. Feltűnő viszont, hogy maga Orbán Viktor meglehetősen keveset nyilatkozik a dologról, s hogy ez ügyben a terepet  inkább párttársainak adja át. Nem hiszem, hogy mindez véletlen lenne. Mert ugye, egyfelől ismerjük az álláspontját a jobboldal erőinek összefogásáról (egy a tábor, egy a zászló), másfelől azt is tudjuk, hogy Vona Gábor Jobbik-elnök nem osztja ezt a véleményt. Ha viszont a Jobbik önállóan méretteti meg magát a majdani választásokon, akkor értelemszerűen a Fidesztől vesz el szavazatokat (noha mindez – természetesen – nem zárja ki a későbbi együttműködést).

Hogy ez akár számottevő veszélyt is jelenthet a nagyobbik ellenzéki párt számára, azt bizonyítják a közelmúltbeli közvélemény-kutatások, amelyek szerint immár mérhetővé vált a Jobbik támogatottsága. Arról már nem is szólva, hogy Vona Gábor töbször is kijelentette, pártja három esztendőn belül a szavazatok 10-12 százalékára számíthat. És, ha ehhez hozzátesszük még, hogy a Századvég politikakutató mérései szerint a jobboldaliaknak a negyede, míg a baloldali kötődésűeknek mintegy nyolc százaléka látna szívesen a jobboldalon egy új pártot, akkor könnyen belátható, hogy valóban van miken agyalni a Fidesz berkein belül.  

Hogy aztán milyen következtetésekre jutnak, arról fogalmam sincs, találgatni meg nem szeretnék, hiszen a ma még nyitott kérdések jelentős részére rövid időn belül úgyis feleletet kapunk majd. Bár, az is igaz, hogy a legizgalmasabbakra 2010-ig várni kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!