Hírek

2007.10.04. 17:31

Elmarad a gázháború

Néhány napos „keménykedés” után tegnapra biztos lett: nem lesz gázháború Moszkva és Kijev között. A magyar tározókat mindenesetre csurig töltik. A hatóság szerint év elején nem kell számítanunk jelentősebb áremelésre.

Vég Márton

„Ukrajna Gazprommal szemben fennálló 1,3 milliárd dolláros adóságának november 1-ig történő rendezéséről állapodott meg szerdán este Moszkvában Alekszej Miller, a Gazprom elnöke és Jurij Bojko ukrán energetikai miniszter” – adta hírül a Gazprom sajtószolgálatára hivatkozva az orosz Interfax hírügynökség. Ennek köszönhetően ismét elhárult Oroszország ukrajnai és így európai gázexportja leállásának veszélye. Jurij Borko tegnap orosz kollégájának helyettesével is tárgyalt, majd mindketten megerősítették: nem lesz újabb gázháború Moszkva és Kijev között.

Elemzők szerint a gyors megállapodást az európai politikai aggodalmak is sürgették. Ugyanis az orosz mamutcég hétfői bejelentését – miszerint leállítják az ukrajnai gázszállításokat, ha keleti szomszédunk nem egyenlíti ki az adósságát – úgy is lehetett értelmezni, Moszkva az energiafegyver használatától sem riad vissza annak érdekében, hogy Viktor Janukovicsot, a jelenlegi ukrán miniszterelnököt és a mögötte álló oroszbarát erőket tartsa hatalmon az inkább nyugati irányzatú ellenzéki pártokkal szemben.
A veszély elhárulása ellenére érvényben maradt a Gazdasági ás Közlekedési Minisztérium (GKM) által szerdán bejelentett biztonsági intézkedés. „Az orosz-ukrán békülés nem befolyásolja érdemben a meghozott döntésünket, így a hét végére feltöltjük az összes, 3,6 milliárd köbméternyi kereskedelmi földgáztározót. Stratégiai készletként háromszázmillió köbméter földgáz áll rendelkezésre” – tudtuk meg a tárca sajtóosztályától.

Közben a MOL Nyrt. megerősítette, a társaság hosszabb távon reálisnak tartja azt az elképzelést, miszerint a cég Norvégiából is szállítana gázt Magyarországra – Svédországon és Lengyelországon keresztül –, noha jelenleg ennek feltételei nem adottak.

„Jelenleg a két ország között nincs direkt csővezetékes összeköttetés, és Norvégia a cseppfolyós földgáz szállításában sem érdekelt komolyan, de gondolkozik azon, hogy távlatilag megjelenjen ezen a piacon” – mondta Áldott Zoltán, a MOL kutatás-termelési ügyvezető igazgatója.

Már csak azért sem lehet kizárni a norvég gáz lehetőségét, mert Gyurcsány Ferenc miniszterelnök többek között az energetikai együttműködésről is tárgyalt szerdán norvég kollégájával. Itt kiderült: a politikai támogatás megvan ahhoz, hogy a norvég gáz esetleg Magyarországra is eljusson. „Hazánk számára a legfontosabb az, hogy új forrásokat és elérési útvonalakat találjon az energia biztosítására” – jelentette ki Gyurcsány. A kormányfő azonban hangsúlyozta, mindez kereskedelmi cégek piaci döntése lesz, és nem állami.

„Nem valószínű, hogy jelentős lakossági gázáremelés következne be januártól” – hangsúlyozta Horváth J. Ferenc. A Magyar Energia Hivatal (MEH) elnöke megjegyezte: bár a számításaik még nem véglegesek, de egy 10 százalékos drágítás már „nagyon jelentősnek” számítana. Ugyanakkor a MEH vezetője hagyott magának egy kiskaput, mondván, ha a világpiacon komoly drágulás következne be, akkor egy kismértékű gázáremelés elkerülhetetlen lesz.

Méghogy olcsóbb lenne? Kifakadt az E.ON főnöke

Mint ismert, 2009-ig 600 millió köbméterrel bővíti az E.ON Földgáz Storage Zrt. a 3,5 milliárd köbméteres földalatti földgáztárolóinak tárolási térfogatát Magyarországon. A projekt első fázisa, a 200 millió köbméteres tárolótérfogat-bővítés 2007 októberére fejeződik be. Közben tegnap kikelt az uniós energiapiaci liberalizáció ellen a német áramszolgáltató óriás vezérigazgatója. Wulf Bernotat abban kételkedik, hogy ez a liberalizáció, az energiaszolgáltatók széttördelése alacsonyabb energiaárakhoz vezetne a fogyasztók részére. Becslése szerint ugyanis az energia egyre drágább lesz, az energiaár olcsóbbítása így nehezen lesz teljesíthető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!