Hírek

2007.10.22. 06:08

Egy mindenkiért, mindenki egyért

A magyar labdarúgó-válogatott utóbbi öt mérkőzéséből négyet megnyert. Eb-selejtezőn verte Bosznia-Hercegovinát és Máltát, s barátságos mérkőzésen győzött a tavalyi vb győztese, Olaszország, valamint a világranglista 16. helyén álló Lengyelország ellen.

Dénes Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A mai csapat tagjai egyre jobban hisznek magukban és ugyanígy egymásban is - fotó: AFP
[/caption]Parádés sorozat, főleg annak tükrében, hogy csapatunk az év első felében sokkal szerényebb eredményeket érte el: hat meccsből négy vereség (Ciprus, Montenegró, Görögország és Norvégia ellen), és két győzelem (Lettország, Moldova) volt a mérlege.

- Mikor az előző év végen elvállaltam a feladatot, a szövetség vezetőivel közösen a fiatalítást, egy új magyar válogatott kialakítását tőztük ki célul – mondta Várhidi Péter szövetségi kapitány. – Az első félév valóban nehéz volt, de ezzel akkor is tisztában voltam, hiszen néhány hónap alatt nem lehet új csapatot építeni – sőt, egy év alatt sem… Az ősz azért összekovácsolta a keretet, nagyon jó a légkör, valóban baráti a hangulat a játékosok között.

- Attól még nem lesz eredményes egy csapat, hogy barátok alkotják.
- Természetesen nem, de attól igen, hogy a játékosok segítik egymást a pályán és akár azon kívül is. Mert a mai csapat tagjai egyre jobban hisznek magukban és ugyanígy egymásban is. Kellően motiváltak, mert kezdik megtapasztalni, hogy képesek győzni, és ami ugyanilyen fontos: irányítani is a játékot akár magasan jegyzett ellenfelekkel szemben is. Szereztek sikerélményeket, és ez meghozta az önbizalmukat is.

- A mai csapat tagjai közül ki áll legjobban önbizalom terén?
- Szerencsére az a három játékos, aki a csapat vezéregyénisége: Juhász Roland, Hajnal Tamás és Gera Zoltán.  Önbizalomhiányról a többiek esetében sem beszélhetünk, ám ezt talán éppen a három említett játékos sugallja nekik. Profi légkörben készülnek és játszanak, és ennek megfelelően profiként is viselkednek.

- A tavaszi és az őszi csapat összehasonlításakor talán az a legfeltőnőbb változás, hogy kapust cserélt a válogatott: Végh Zoltán helyére Fülöp Márton került, és a fiatal játékos meccsről meccsre remekel. Szándékosan váltott kapust, vagy egyszerően így alakult?
- Végh Zoli nagyon sokat segített nekünk, azért ő védett az első időszakban, mert a fiatalítás során kellett egy olyan rutinos játékos, aki volt már hasonló helyzetben. Végh pedig volt, az MTK-ban ugyanilyen időszakot élt át, és ott is kulcsszerepet töltött be. De a kezdetekkor megbeszéltem vele, hogy amint Fülöp stabilan védeni fog klubcsapatában, a kapusposzton is változtatunk. Így is történt, Fülöp a válogatottban is megkapta a lehetőséget és élt is vele. Hálás vagyok Végh Zolinak, mert sokat tett értünk.

- Az egyre megbízhatóbb védekezés mellett azért támadójátékban is érezhetően fejlődött a csapat. A mérkőzések előtti rövidke edzőtáborozás elég időt biztosít a támadójáték szinte teljes megváltoztatásához és az új elemek megfelelő begyakoroltatásához?
- Ebben a tekintetben is a játékosok önbizalma a legalapvetőbb. A futballhoz jó értelemben vett csibészség is kell, nagyon lényeges, hogy a játékosok meg is merjék csinálni a meccseken mindazt, amire edzésen képesek. Én minden edzésen számtalanszor elmondom nekik, hogy legyen bennük vállalkozókedv, és szerencsére van is. Mivel ez kellő játéktudással és labdabiztonsággal is párosul, a csapat is egyre eredményesebb. Persze, nem fogunk mindig minden meccset megnyerni, de az eddigi mérkőzések azt mutatják, jó úton járunk, a magyar futballnak igenis van jövője. 

- Ha le kellene osztályozni játékosai őszi meccseken nyújtott teljesítményét, vállalkozna rá?
- Igen, de nem lenne sok értelme. Az általam vezetett csapatról van szó, és mivel én elégedett voltam a teljesítményükkel, túl sok lenne a kilences, tízes osztályzat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!