Hírek

2007.10.05. 15:23

Bérekről csak a jövő héten

Nem közeledett a kormány, a munkáltatók és a munkavállalókat képviselők álláspontja az Országos Érdekegyeztető Tanács (OET) pénteki ülésén.

F. K.

A szakszervezetek érezhető reálbér-növekedést akarnak elérni, a munkaadók viszont csak a reálbérek szinten tartását látják reálisnak. De ez a kérdés a jövő heti ülése napirendje lesz. A munkáltatói és a munkavállalói oldal is megerősítette: jelen formájában is elvetik a rehabilitációs és szakképzési hozzájárulás, és az innovációs járulék - magyarán a kisadók - egységesítését, mert nem tartják számukra kedvezőnek.

Bár a kormány korábban jelezte, elutasítás esetén kész kivenni ezt az elemet az Országgyűlés előtt lévő adócsomagból, Tátrai Miklós pénzügyi államtitkár az OÉT-ülésen világossá tette: a kormány hivatalos véleményét a törvényjavaslat jelenlegi formája tükrözi, vagyis egyelőre tervezik a kisadók összevonását. Igaz, hozzátette, október végén, november elején még sor kerülhet módosításokra. A munkáltatók szerint a három járulék összevonása több tíz milliárd forinttal növeli meg a vállalkozások terheit.

Munkásokat akarnak a parlamentbe

Munkáskvótát vezetne be a parlamenti képviselők között Filó Pál, szocialista képviselő „Olyan emberek kerülnének így be a T. Házba, akik a munkahelyi tapasztalataik alapján tudják, mit jelent egy, két vagy három műszakban dolgozni” – mondta a képviselő pénteken Budapesten. A szakszervezetek megerősödése is várható attól a tervezettől, miszerint csak azon a cégek részesülhetnek állami támogatásban, ahol „rendezettek a munkaügyi viszonyok, amelyek közé a szakszervezet léte is beletartozik.” Kontur Pál fideszes országgyűlési képviselő szerint pártja nem ötleteket, hanem megoldásokat várna a kormánytól, mivel erre az MSZP-SZDSZ koalíció eddigi regnálása során még nem volt példa.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!